Odštampajte ovu stranicu

Medijski konkurs u Bečeju: Podržano 12 projekata

  11 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej, na predlog medijske komisije, rešenjem koje datira od 25. aprila predsednik opštine Dragan Tošić raspodelio je 5 miliona dinara iz opštinskog budžeta za 11 projekata 11 medija, od kojih su samo 6 sa teritorije opštine Bečej.

Najveći iznos odobren je za projekat „Temelji Bečeja“ VTV Komnet d.o.o. Subotica, ogranak Bečej (reč je o TV Bečej) 1,15 miliona dinara, sledi Bečejsko udruženje mladih – BUM kome je za projekat „Imaš pravo da znaš“ odobreno 900.000 dinara.
Na trećem mestu je Centar za trening i edukaciju iz Žablja (radio) kome je odobreno 800.000 dinara za projekat „Naš Bečej – naša opština“.
Mozaiku d.o.o. Bečej – portal Bečejski mozaik online – rešenjem je dodeljeno 450.000 dinara za projekat „I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva“, a novinama Bečejski mozaik (izdavač Mozaik d.o.o. Bečej) takođe 450.000 dinara za projekat „Odluke u ime građana 2018“.
Po 300.000 dinara je raspodeljeno za Delta televiziju d.o.o. iz Novog Sada za projekat „Bečej na dlanu“ i Mediumu d.o.o. iz Bečeja (Bečejski dani) za projekat „Lokalna podrška borbi protiv bele kuge“, 250.000 dinara namenjeno je za Info-NB iz Novog Bečeja (Webinfo) za projekat „Priče iz varoši“, 200.000 dinara za „Panonija media“ d.o.o. iz Novog Sada za program „Perom i objektivom kroz Bečej“, a po 100.000 dinara za „Fabrika slova“ d.o.o. iz Novog Sada za projekat „Bečej varoš prijateljstva“ i za „Cross media consulting“ Monika Berček pr Agencija za konsultantske aktivnosti iz Bečeja (Radio Active) za projekat „Dvojezično, pravovremeno informisanje građana opštine Bečej“.
Na konkurs je podneto ukupno 24 prijava, a novac nije odobren za 12 (jedna prijava nije blagovremeno predata) među kojima su, recimo novine Alo iz Beograda, Savez Srba iz regiona iz Beograda, Medija centar iz Beograda, Kanal 9 iz Novog Sada itd.
Osim podržanih projekata, među kojima ima pojedinih s veoma interesantnim naslovima, takvih naziva projekata ima i među nepodržanim predlozima, izdvajaju se, recimo, „Mi došli u Bečej, a morate i vi“, „Sedam čuda Bečeja“...
Podsetimo da bi smisao medijskih konkursa trebalo da bude sufinansiranje projekata medija, a ne svakodnevnog programa, a pre svega podrška istraživačkom novinarstvu.
Nažalost, komisija za ocenu projekata u obrazloženju podržanih projekata nije dala kratak opis sadržaja pojedinih projekata, te se iz naziva ne može zaključiti da li se radi o istraživačkim i analitičkim programima ili o pukom prenošenju događaja i/ili servisnih informacija, kako se ranijih godina u brojnim slučajevima dešavalo.
Konkurs za medijske projekte raspisan je 19. januara 2018. godine, a za članove komisije je predsednik opštine izabrao Aleksandra Mihajlovića u ime Nove mreže Srbije-NMS, Slobodana Stankovića, koji je podneo samostalnu prijavu i Miloša Lazića u ime RAB Srbija.
U rešenju predsednika opštine se navodi da su za članstvo u medijskoj komisiji, među ostalima, prijave podneli i ANEM i Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV, ali je on, kako piše u rešenju o imenovanju članova komisije za ocenu projekata,  izabrao navedene „uzimajući u obzir biografije predloženih članova“. U rešenju predsednika opštine, međutim, ne navode se biografije, pa ni biografije izabranih članova komisije.                           

R.M.