Program Gradskog pozorišta

  28 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

23. februar:
„Dok čekamo Godoa“ – Predstava dramske trupe „Otelotvorenje“


Predstava „Dok čekamo Godoa“ u režiji Vukašina Ranđelovića i produkciji novosadske pozorišne trupe „Otelotvorenje“ je imala premijeru prošle godine u Srpskom narodnom pozorištu, a prošle godine osvojila je „Zlatni list“ za najbolje ostvarenje trećeg Jesenjeg pozorišnog Kustendorfa, jednoglasnom odlukom žirija, u sastavu glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i dramska spisateljica Maja Todorović.

„Vrlo autentična, zanimljiva, duhovita i emotivna predstava, kojom vlada talentovan, kompaktan i ujednačen glumački ansambl i uspeva da jednu inače ne tako jednostavnu dramu prilagodi svojoj generaciji i ponudi novo promišljanje teksta“, obrazložio je žiri.

Igraju: Vladimir – Peđa Marjanović, Estragon – Aljoša Đidić, Poco – Miloš Lazić, Srećko – Vukašin Ranđelović,  Dečak – Stefan Beronja.

Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 250 dinara.

1. mart:
„Tom Sawyer kalandjai“ – predstava Novosadskog pozorišta na mađarskom jeziku


Reditelj Zoltan Puškaš kaže da dok je sveta i veka, u tom svetu je i mržnja, kao i verski fanatizam, te da smo u društvenom smislu svi ograničeni. Naravno, želeli bismo da se to promeni. Tom Sojer i ostala deca volela bi da pobegnu – ne samo iz ovog sveta…

Glume: Bence Salai, Robert Ožvar, Blanka Dieneš, David Buboš, Akoš Njari, Šara Hajdu, Noemi Kemeveš (deca), Terezia Figura, Atila Giric, Gabor Pongo, Daniel Gomboš, Atila Nemet, Livia Banka, Melinda Šimon i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 300 dinara.

5. mart:
Književno veče Boška Tomaševića u Kreativnom centru
Gradskog pozorišta

Na književnoj večeri sa Boškom Tomaševićem biće predstavljena njegova nova knjiga „Niko, nigde: pripovest arheologija“ . Radnja romana obuhvata protekli vek. Sudbine dvaju protagonista, oca i sina, ukazuju na izvesno ogledanje jedne u drugoj, na tragično ponavljanje sinovljevog životopisa u pravcu sličnog životnog puta kakvog je imao njegov otac.

Obojica protagonista završavaju svoj život u anonimnosti (bezimenosti), kao metafori jednog beketovskog Niko-čoveka, na simboličkom bezmestnom Nigde. (iz Politike, Zoran Radisavljević)

Boško Tomašević (Bečej, 1947) studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je 1982. i doktorirao. Između 1976. i 1990. radio je u novinskim centrima za istraživanje medija i komunikacija.

Posle 1990. držao je predavanja i bavio se naučno-istraživačkim radom na univerzitetima: Nansi (1990-1996), Frajburg (1990, 1994, 2001), Beč (1994, 1995, 1996), Erlangen (1998), Berlin (2000, 2001), Ahen (2005) i Inzbruk (1998-2001; 2009). Bavi se oblastima poput poststrukturalistička književna teorija, ontologija književnosti te odnos pesništva i filozofije.

Član je Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti, francuskog i austrijskog PEN-a, Francuskog društva pisaca i Austrijskog saveza pisaca.
Književno veče počinje u 18 časova. Ulaz je besplatan.

7. mart:
Marko Žigmanović – Koncert pesama Olivera Dragojevića


Koncert pesama Olivera Dragojevića u izvođenju Marka Žigmanovića i njegovog benda iz Subotice traje oko dva sata i sadrži izbor od preko 20 najvećih hitova Olivera Dragojevića. Prateći orkestar čini 6 članova.

Koncert počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 300 dinara.

Naslovi

Popularni Članci