Propisi o prevozu dece u Srbiji i inostranstvu: Autosedišta za bezbednost dece

  14 avgust 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Istraživanja su pokazala da je samo 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima. Statistika pokazuje da deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je to što roditelji ne koriste ili neispravno koriste dečja sedišta. Sada je sezona godišnjih odmora, kada porodice putuju na letovanja, često automobilom, te još više treba voditi računa o bezbednosti dece, ali i o propisima o prevozu dece u drugim državama, jer u većini njih deca niža od 1,5 metara treba da putuju u specijalnim sedištima. Sličan propis trebao je biti uveden i u Srbiji od 1. juna, međutim, to se još uvek nije desilo. Naime, pre nekoliko meseci je član radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju Damir Okanović najavio da će izmenjen zakon, koji se tiče i prevoza dece, stupiti na snagu od 1. juna.

Prema informacijama kojima raspolaže novinar Bečejskog mozaika, zakon još nije ušao u skupštinsku proceduru i ne zna se kada će biti usvojen. Autosedišta su obavezna i po važećem zakonu, ali samo do tri godine starosti deteta. Naime, aktuelni propis predviđa da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do 3 godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuje proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.
Okanović je najavio da će se, nakon izmene Zakona o saobraćaju, deca do 12 godina ili niža od 135 centimetara voziti u automobilima samo u specijalnim sedištima: „Uvideli smo da je izuzetno opasno kada su deca pozadi vezana sigurnosnim pojasem, a pri tom nisu u dodatnom sedištu. U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je prosečna visina za dete do 12 godina“.
Ako putujete u inostranstvo, važno je da znate šta predviđaju propisi o prevozu dece u pojedinim zemljama.
Austrija – Deca do 14 godina i visine manje od 1,50 metara moraju da koriste specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dečja sedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sedištu. Vozila bez ovakve zaštite (dvosedi, sportska vozila) ne smeju da se koriste za prevoz dece mlađe od 14 godina. Ova obaveza se ne odnosi na autobuse ili vozila koja se koriste za prevoz školske dece ili na poljoprivredna vozila. Dečja sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili 44/04. Deca mlađa od 14 godina, ali viša od 1,50 metara moraju da koriste pojaseve za odrasle. Izuzetno je dozvoljeno deci višoj od 1,35 metara da koriste pojas sa tri tačke vezivanja bez specijalne podloške, ali pri tome pojas ne sme da prelazi detetu preko grla i vrata.
Nemačka – Dete ispod 1,50 metara visine koje putuje u bilo kakvom tipu vozila mora da sedi u posebnom sedištu za dete. Tamo gde to nije moguće, dete starije od 3 godine mora da se prevozi na zadnjem sedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu bezbednosnu opremu. Dete mlađe od 3 godine ne sme se prevoziti u vozilu bez specijalnog sedišta koje odgovara ECE 44/03 standardu. Obaveza je vozača da obezbedi bezbedan prevoz dece. Ova obaveza odnosi se i na vozila registrovana u Nemačkoj i na vozila inostranih registracija.
Hrvatska – Deci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sedištu. Jedini izuzetak se odnosi na decu mlađu od 2 godine koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu ako su u specijalnom sedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju da budu deaktivirani vazdušni jastuci. Deca do 5 godina starosti moraju da sede u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sedištu vozila. Deca od 5 do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sedištu koristeći pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.
Slovenija – Sva deca moraju da budu u specijalnim sedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Deca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle. Zabranjeno je da se na prednjem sedištu prevoze deca mlađa od 12 godina.
Mađarska – Deca niža od 1,50 metara moraju da koriste specijalna sedišta odgovarajuća njihovoj težini. Deca mlađa od 3 godine mogu da se voze samo u posebnim sedištima i ne smeju se prevoziti na drugi način, ona se mogu prevoziti i na prednjem sedištu u posebnom sedištu ako u vozilu nema ili je deaktiviran vazdušni jastuk. Deca starija od 3 godine, visoka 1,35 metara i više mogu da putuju na zadnjem sedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.
Italija – Deca do 36 kilograma i do 150 cm visine koja putuju u vozilima sa italijanskim tablicama moraju da imaju vezane pojaseve odgovarajuće njihovom uzrastu i visini. Deca do 9 kg moraju da se prevoze na sedištu okrenutom suprotno od kretanja vozila. Kada su u pitanju vozila registrovana u drugim zemljama, primenjuju se odredbe za prevoz dece koje su propisane u zemlji iz koje dolazi vozilo.
Grčka – Zabranjeno je da se deca starija od 3 godine i niža od 1,50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečja sedišta odgovarajuća njihovoj težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečja sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim. Deca visine 1,35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečjim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.
Švajcarska – Deca starija od 12 godina moraju da budu vezana bilo da su na prednjem ili zadnjem sedištu vozila. Deca do 7 godina moraju da budu u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj veličini. Deca između 7 i 12 godina moraju da budu vezana ili u specijalnim sedištima dizajniranim za decu.
Bugarska – deca starosti do 3 godine moraju da se prevoze u specijalnim sedištima koja odgovaraju EU standardu 44/03. Deca starija od 3 godine i niža od 150 cm ne moraju imati posebno sedište, ali se prevoze isključivo na zadnjem sedištu vozila.
Francuska – Deca ispod 10 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu, osim ako ne postoji zadnje sedište ili ukoliko na zadnjem sedištu već sedi dete mlađe od 10 godina. Deca do 10 godina starosti treba da sede u sedištu koje odgovara standardima i koje je prilagođeno njihovoj visini. Prema francuskom zakonu, dete do 13 kg težine mora da se prevozi u sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila ili mora da postoji nosiljka za decu težine do 10 kg. Dete između 9 i 18 kg mora da sedi na posebnom sedištu, a dete od 15 kg i do 10 godina starosti, može da koristi posebno sedište sa pojasom.
Makedonija – deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.
Crna Gora – deca starosti do 5 godina moraju da se prevoze u specijalnim sedištima, a deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.
Holandija – Deca i osobe ispod 18 godina starosti visine do 1,35 metara moraju da koriste pojaseve odgovarajuće njihovoj visini po standardima ECE 44/03. To se odnosi i na prednja i na zadnja sedišta. Deca do 3 godine prevoze se isključivo u posebnim sedištima.
Rumunija – deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.
Španija – deca ispod 12 godina i visine do 1,35 metara koja se prevoze na prednjem sedištu moraju da koriste posebne dečje pojaseve, a deca preko 1,35 metara visine mogu da koriste sigurnosne pojaseve za odrasle. Deca niža od 1,35 metara koja se prevoze na zadnjem sedištu moraju takođe da budu vezana posebnim dečjim pojasom osim ukoliko se prevoze taksijem u gradskim sredinama.

Priredio: B.M.
(Izvor: AMSS, Blic, Bebac)

Naslovi

Popularni Članci