Merenje statusa dece u Bečeju: Više od polovine ima deformitet

  13 maj 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 60 procenata prvaka ima minimum jedan deformitet, a samo 10 odsto dece nema poremećaja, pokazala je akcija merenja poremećaja posturalnog statusa držanja tela dece u prvim razredima osnovnih škola u Bečeju koju je pre dva meseca u školama „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“ organizovao Fakultet za sport i fizičku kulturu iz Novog Sada u saradnji sa Savezom sportova opštine Bečej.

Aktuelni podaci su alarmantni, jer, recimo, pre desetak godina kada je urađeno slično merenje, 60 odsto dece nije imalo nikakav deformitet.
Ovim merenjima je utvrđen oblik i poremećaj kičmenog stuba, ramena, karlice i nogu, kako bi se mogle preporučiti korektivne vežbe deci koja imaju problem. Nakon merenja od pre dva meseca profesori fizičke kulture radili su sa decom, a akcija je u fiskulturnoj sali škole „Sever Đurkić” ponovljena 5. maja.
Predstavnici Fakulteta za sport i fizičku kulturu nadaju se da će rezultati, koji se očekuju oko 20. maja, biti bolji nego pre dva meseca. Nakon dobijanja rezultata roditeljima dece će biti predočeno mišljenje stručnjaka i preporuke za rad kod kuće.
Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste, a uzrok je izostanak fizičke aktivnosti, nepravilno držanje, nošenje ranca na jednom ramenu i dugo, nepravilno sedenje pred računarom ili u školskoj klupi.
U ovaj projekat trebalo bi da budu uključene i druge osnovne škole u Bečeju.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci