Postizborne komplikacije: Ni Bečej, ni Srbija nemaju vladu

  29 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šta je zajedničko opštini Bečej i Republici Srbiji? To da, dok je u mnogim gradovima i u Vojvodini formirana vlast, Bečej i Srbija to očigledno ne umeju da urade.

Srbija: Tadić je, čim je saznao da neće biti predsednik Srbije, kategorično izjavio da ne namerava da postane predsednik vlade, potom je tu odluku ničim izazvan promenio, i odlučio da pokuša da formira vladu, čiji bi trebao da bude premijer, uz malu pomoć SPS-a i URS-a, LDP-a, SVM-a. A razgovori, pregovori, delidba plena traje i traje. Iz DS-a nakon izbora u maju nije bilo korisnih informacija o tome da li će i kada će biti formirana vladajuća koalicija, a SPS (Dačićevi) se za to vreme ponašala kao dobra udavača, čas ovako, čas onako, čas hoće sa DS (Tadićevi), čas možda hoće i sa SNS (Nikolićevi). Na kraju, u utorak uveče, kada nastaje ovaj tekst, dnevni list Politika je objavio da Srbija dobija vladu koju će činiti SNS-SPS-URS, doduše naslov teksta je završen znakom pitanja. U tekstu se navodi: „Posle 48 dana pregovora i dramatičnih obrta iz časa u čas, izgleda da je dogovor o novoj vladajućoj koaliciji konačno postignut. Prema informacijama Politike, Ivica Dačić je ’prelomio’ i Socijalistička partija Srbije ulazi u vladu sa Srpskom naprednom strankom i Ujedinjenim regionima Srbije. Posle gubitka predsedničkog mesta, Demokratska stranka, koja je bila okosnica dve prethodne srpske vlade, definitivno odlazi u opoziciju. Nova parlamentarna većina imaće 131 poslanika, ali je moguće da će im se pridružiti još neka od manjih partija. Iako je dogovor praktično postignut, odluku o koaliciji sa naprednjacima trebalo bi da ’aminuje’ i Glavni odbor SPS-a pre nego što to bude saopšteno i javno.

Ko će biti predsednik opštine?

„Običajno pravo“ nalaže da predsednik opštine bude iz stranke koja je osvojila najviše odborničkih mandata, to je u bečejskom slučaju DS. U predizbornoj kampanji kao kandidat za predsednika opštine predstavljen je aktuelni zamenik sadašnjeg predsednika Budislav Medurić. Čak se i početkom pregovora o formiranju vlasti govorilo o budućem prvom čoveku opštine Budislavu Meduriću. Danas, međutim, navodno, jer niko ništa ne potvrđuje, on više ne figurira kao budući predsednik Bečeja, već se priča da je za predsednika opštine predviđen Dušan Jovanović, aktuelni predsednik lokalnog parlamenta. Naravno, ni to ne mora da bude konačno rešenje, u političkoj sapunskoj operi i neočekivana rešenja su moguća.

Deo ovog ’paketa’ jeste premijerska funkcija za lidera socijalista, tako da su se obistinile Dačićeve reči u izbornoj noći kada je, ponesen dobrim izbornim rezultatom svoje stranke, rekao da ako ’se ne zna ko će biti predsednik, jasno je ko je budući premijer’. Naši izvori, međutim, kažu da će njemu osim premijerske pripasti i fotelja ministra unutrašnjih poslova.
Nova vlada bi, kako nezvanično saznajemo, trebalo da ima 12 resora i 13 članova. A dogovor je, prema našim izvorima, postignut i oko većine preostalih 11 resora“.
Nije nemoguće, čak je moguće, da će stvarnost ipak biti sasvim drugačija. Možda će SPS ipak da se odluči za Tadića.
A Bečej? Pregovori u Bečeju počinju da liče na sapunsku operu, u kojoj mladoženja (DS) nikako ne može da odluči da li će da oženi (ne)prijateljicu SVM ili Preokret, ili i jednu i drugu potencijalnu mladu. Dakako, iz DS-a se, slično kao i na „visokom“ nivou, ne može saznati ništa, sva je prilika da zbog toga što ni DS ne zna šta hoće. Ipak, ukoliko DS i nije sasvim siguran, skoro je sigurno da će lokalnu vlast činiti DS, Preokret i SVM. Mada, može da se desi i da se neko predomisli, jer su funkcije ograničene, a ljudi je mnogo, naime, upravo je to tema o kojoj se pregovara, a ne, kako je ranije rečeno iz gotovo svih stranaka i koalicija, o budućnosti i razvojnom planu Bečeja. Tako to ide, prvo treba obezbediti sebe, a tek onda građane, ako njima nešto uopšte ostane.

Ko će biti predsednik lokalnog parlamenta?

Predsednika Skupštine opštine trebala bi da da stranka ili koalicija koja je osvojila najviše glasova iza prvoplasiranog DS-a. To je u slučaju Bečeja Preokret (LDP-SPO). Ipak, to se verovatno neće desiti, već će lokalni parlament voditi neko iz SVM-a, priča se da će to biti sadašnji predsednik opštine Peter Knezi. Inače, o personi koja će predsedavati Skupštinom opštine, takođe su kolale/kolaju razne priče, pa se osim Knezija pominje i Laslo Friš, odbornik DSVM-a Andraša Agoštona, ali malo je verovatno da će tu funkciju dobiti stranka koja je osvojila samo jedan odbornički mandat.

Vremena za „obezbeđivanje“ ima malo: krajnji rok za konstituisanje lokalne vlasti je 7. jul, a sednica Skupštine opštine bi trebala da bude zakazana sedam dana ranije. Najkasnije poslednjeg dana juna lokalni političari bi trebali da najzad odluče ko će da bude na čelu ovog i ovakvog Bečeja, da bi od njega načinili bolje (ili lošije) mesto za bivstvovanje. Jer života ovde slabo ima. Sve više Bečejaca smatra da je život negde drugde.

K.D.F.

 

 

Naslovi

Popularni Članci