Kulturno leto: Robinzon na startu

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Kulturno leto“ u Bečeju će ove godine, prema najavi direktora Gradskog pozorišta Zdravka Petrovića, biti raznovrsno, zanimljivo i sa mnogo besplatnih sadržaja. Manifestacija je startovala 7. avgusta predstavom za decu „Robinzon Kruso“ na srpskom jeziku, u izvođenju glumca Nenada Gvozdenovića, a traje do sredine septembra.


Danas (8. avgust) s početkom u 19 časova u bašti Pozorišnog kluba biće izvedena predstava za decu na mađarskom jeziku, „A kiskakas gyémánt félkrajcárja“, ulaz je besplatan, a od 11. do 14. avgusta sledi ciklus novih francuskih filmova. Sve projekcije su besplatne i počinju u 20 časova u bašti Pozorišnog kluba.


„Imaćemo i promociju knjiga Ilije Markovića 15. avgusta u 20 časova. To je trenutno naš najpoznatiji i najcenjeniji aforističar koji je napisao nekoliko knjiga aforizama i o aforizmima, a predstaviće nam dve svoje knjige, jednu vrlo specifičnog naziva ’Pljačka im materina’, a druga je ’Vaše zemlje nema’. Zatim u subotu (16. avgust) od 21 čas planiran je koncert poznate bečejske grupe ’Fingerbeng’, koji će biti organizovan u saradnji sa BUM-om i imaće humanitarni karakter, prikupljanje pomoći za lečenje maloletnog Ivana Filipčeva, a ulaz će biti dobrovoljni prilog. I u septembru planiramo humanitarnu akciju, a novac od ulaznica za pozorišnu predstavu takođe će biti uplaćen za Ivanovo lečenje. Tokom ’Kulturnog leta’ biće i jedna zanimljiva izložba audio-vizuelnih radova i instalacija našeg Bečejca Lazara Kalembera i njegovog kolege sa fakulteta Sergeja Tucakova. Obojica su diplomirali na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Otvaranje izložbe će biti 22. avgusta u 20 časova u Galeriji ’Krug’, to je istovremeno i izložba i performans, a posle toga se nastavlja sa DJ žurkom u dvorištu pozorišta. Očekujemo i gostovanje jednog od najvećih rok-bendova trenutno u Srbiji, grupe ’Deca loših muzičara’, njihov koncert je planiran za 29. avgust s početkom u 22 časa, ulaznica je 300 dinara. U međuvremenu, od 26. do 30. avgusta, ćemo imati dramske radionice namenjene za srednjoškolce, koje će voditi Marija Medenica, glumica iz Srpskog narodnog pozorišta, a prezentacija toga, to jest neka vrsta javnog časa biće održan 30. avgusta od 20 časova“, rekao je Petrović.


Posetioce pozorišta u septembru očekuju projekcije 3D filmova i premijera pozorišne predstave „Laža i paralaža“  po tekstu Jovana Sterije Popovića. „Reč je o nastavku projekta dramatizacije poznatih dela iz školske lektire i o profesionalnoj predstavi ’Laža i paralaža’ u našoj koprodukciji čiju smo premijeru planirali u maju, ali zbog poplava i Majskih igara nismo je izveli. U junu smo imali premijeru predstave ’Bogojavljenska noć’, koju ćemo takođe igrati u septembru i za građanstvo i za srednje škole, a sa njom ćemo 26. septembra ići i u Šabac na festival. Premijerno izvođenje predstave ’Laža i paralaža’ u režiji Žanka Tomića i u saradnji sa glumcima iz Srpskog narodnog pozorišta, ali i drugim glumcima, zakazano je u Bečeju 19. septembra u 20 časova. Cena ulaznica je 250 dinara. Nakon toga, ova predstava će se igrati i u drugim pozorištima. Ideja je bila da u okviru ’Kulturnog leta’ bude besplatnih, ali kvalitetnih sadržaja. Mislim da kao važne i lepe stvari možemo izdvojiti pre svega koncert grupe ’Deca loših muzičara’, zatim filmski karavan i premijeru predstave ’Laža i paralaža’“, izjavio je direktor Gradskog pozorišta Bečej.


Svi programi u okviru „Kulturnog leta“ će biti održani u bašti Pozorišnog kluba, a u slučaju lošeg vremena programi se „sele“ u zatvoreni prostor kluba ili na scenu u velikoj sali pozorišta.                      

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci