Odštampajte ovu stranicu

Slikari udruženja „Uroš Predić“ iz Švajcarske: Likovna kolonija na Fantastu

  16 septembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Udruženje likovnih umetnika „Uroš Predić“ iz Švajcarske je odabralo dvorac Bogdana Dunđerskog i prelepi okolni ambijent za mesto održavanja svoje prve likovne kolonije u Srbiji.

„Dvorac Fantast sam izabrao za mesto održavanja kolonije upravo zbog kapele Bogdana Dunđerskog koju je oslikao Uroš Predić, čije ime nosi naše udruženje, jer to nam je bio temelj ili neki reper, da vidimo šta je naš veliki umetnik u svoje vreme uradio. Posetili smo i Orlovat, rodno mesto Uroša Predića, i njegovu zavičajnu kuću. Bili smo da vidimo i crkvu u Orlovatu koja je delimično rađena takođe od Uroša Predića. Veoma je lepo uređena i imali smo srdačan prijem tamo. A pošto je gospodin Bogdan Dunđerski voleo tri stvari: žene, konje i vino, to su i bile teme ove likovne kolonije. Gospođa Ljiljana Putinčanin je oslikala u suštini najbitnije elemente ovoga zamka i njegove okoline, koje je stavila na jedno jedino platno što je fenomenalna stvar. Slika je uspela i biće izložena u Beogradu“, rekao je Žilijen Živorad Nikolić, predsednik udruženja „Uroš Predić“ iz Švajcarske.
U radu likovne kolonije je učestvovalo deset umetnika iz dijaspore, a dela koja su nastala na koloniji biće izložena na izložbi koja se danas (16. septembra) otvara u galeriji „Atrijum“ u Beogradu.

Udruženje „Uroš Predić“

Udruženje „Uroš Predić“ iz Švajcarske okuplja četrdesetak umetnika, akademskih slikara i veoma talentovanih amatera, uglavnom iz Srbije, ali i iz Hrvatske, Nemačke, Italije, Švajcarske i drugih zemalja. Udruženje postoji 18 godina, osnovali su ga Rade Cvetković i Vesna Pantić 1993. godine u Švajcarskoj. Sa velikim uspehom ga je 16 godina vodila amaterska umetnica Ljiljana Putinčanin, poreklom iz Aranđelovca, a sada je tu ulogu preuzeo Žilijen Živorad Nikolić, elektroinženjer poreklom iz Beograda. Udruženje priređuje nekoliko izložbi godišnje i organizuje jednu do dve umetničke kolonije u Švajcarskoj, a ove godine je prvi put održana kolonija u Srbiji, u Bečeju.

LJ.M.