Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma: Bolji uslovi života za Rome

  11 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru programa „Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma u Vojvodini“, sredinom decembra u Bečeju potpisan je sporazum između predstavnika Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) iz Novog Sada, pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma i lokalne samouprave.

Ovim programom je predviđena izgradnja 100 kupatila i septičkih jama u romskim naseljima u Bečeju i Bačkom Gradištu, kao i sanacija kuća koje su u lošem stanju, а u najtežim slučajevima gradnja novih kuća. Na ovaj način bi se obezbedili bolji uslovi života za oko 120 romskih porodica.
U realizaciji projekta Ekumenska humanitarna organizacija učestvuje sa 380.000 evra, opština Bečej sa milion dinara, a Vlada Vojvodine će kroz program Kancelarije za inkluziju Roma uložiti 10 miliona dinara za asfaltiranje ulica u romskim naseljima.
Realizacija projekta u Bečeju je počela u oktobru prošle godine i trajaće do 31. decembra ove, a koordinatorka za romska pitanja opštine Bečej Angela Slavnić je rekla da je u toku pripremna faza: „Još u septembru smo počeli sa popisom stanovnika iz romskih naselja i evidentiranjem njihovih uslova stanovanja. Do sada je obuhvaćeno 200 romskih porodica, uradili smo kompletna naselja u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu, a u Bečeju Vašarište i Putriju. Sada nastavljamo rad u Donjem gradu i Novom selu. Sredinom marta treba da se oformi komisija za selekciju, čiji će članovi biti Romi iz svih naselja, koja treba da odredi kriterijume na osnovu kojih će se vršiti odabir kuća za ulazak u ovaj program. Potom ćemo pristupiti selektiranju i nakon uvida u konkretne situacije na terenu ćemo nabaviti potreban materijal i počećemo sa realizacijom projekta. Ima još mnogo stvari koje ćemo moći tek u hodu da rešavamo, ali nadam se da će pripremna faza biti završena do aprila i da ćemo tokom aprila moći početi sa radovima. Selekcija će biti najteži deo posla, ali dogovoreno je da će nakon selekcije članovi komisije morati da prezentuju javnosti kriterijume za odabir porodica čije će se kuće raditi“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci