Republički PIO fond: Novi uslovi za odlazak u penziju

  06 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Starosna granica za odlazak u penziju za žene podiže se od danas za šest meseci, predviđeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju.

To znači da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je ranije da će se uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Veće penzije

Prosečna penzija sa uvećanjem iznosiće 23.818 dinara, a za te namene je ove godine obezbeđeno dodatnih 8,6 milijardi dinara u PIO fondu, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i poručio da će penzije biti isplaćivane „u dinar i na vreme“.
„Uvećana decembarska penzija, koja će biti isplaćena u januaru, obezbedila je da će nešto više od milion penzionera imati veću penziju koju su ikada imali“, rekao je Vulin.

M.S.

Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.
Muškarcima će od danas za prevremeni odlazak u penziju biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža i najmanje 55 godina i osam meseci života.
Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predviđenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.
PIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.

(Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci