(Ne)realno obećanje ministra zdravlja: Do kraja godine registar dece sa smetnjama u razvoju?

  17 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 13. marta u Nišu da će najkasnije do kraja godine Srbija dobiti registar dece sa smetnjama u razvoju. Lončar je, kao uvodničar na skupu „Živeti s autizmom - iz perspektive pacijenata, roditelja i profesionalaca“, rekao da sada niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je u Srbiji dece sa autizmom i dodao da, prema podacima udruženja, u Srbiji živi nekoliko hiljada osoba i dece sa autizmom, ali je broj značajno veći ukoliko se uzme u obzir spektar autističnih poremećaja.

Lončar je istakao da Nacionalni program za razvoj u ranom detinjstvu predviđa izradu uputstva za ranu detekciju poremećaja u ponašanju dece i formiranje razvojnih savetovališta u svakom okrugu. Međutim, kako je rekao, u protekloj deceniji nije dovoljno pažnje posvećivano ranoj intervenciji, a neka takva savetovališta su i ugašena. Dečiji psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Milica Pejović Milovančević je izjavila da je istraživanjem koje je obuhvatilo 238 porodica dece sa autizmom u Srbiji, ustanovljeno da je njihovo školovanje najveći problem roditelja. Predstavnik udruženja roditelja „Ringeraja“ iz Leskovca kazao je da je neophodno da društvo u celini prihvati inkluziju dece sa autizmom i da ljudi shvate da je inkluzija normalan proces.
Ministar zdravlja nije na skupu objasnio na koji način će biti napravljen registar dece sa smetnjama u razvoju najkasnije do kraja godine, kada, recimo, u većini opština i gradova ne postoje takvi registri, a pretpostavlja se da bi se podaci prikupljali sa lokalnih nivoa. Recimo, u opštini Bečej godinama postoji ideja/ inicijativa za izradu registra dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, međutim, nikada nije napravljen, čak se događa i to da deca sa smetnjama u razvoju koja bi trebalo da pohađaju obavezno osnovno obrazovanje, nisu uključena u obrazovni sistem, već su, u brojnim slučajevima, nevidljiva za sistem i za društvo uopšte.

R.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci