Fond za lokalne samouprave republike: Za „Bečej noću“ odobreno 1,6 miliona

  20 april 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštini Bečej je iz Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za manifestaciju „Bečej noću“, čije je održavanje planirano za 16. jun, odobreno 1,6 miliona dinara.

To je i najveći iznos dodeljen za organizovanje manifestacije, a podržano je finansiranje ukupno 8 manifestacija u 8 opština. Osim opštini Bečej, najviši iznos, 1,6 miliona dinara, odobreno je i opštinama Zvečan i Knjaževac.

Podsetimo da će „Bečej noću“ ove godine biti organizovan drugi put zaredom na gradskom trgu, a trebalo bi da nastupe „Parni valjak“, pevačica Ruža Magdi, „Ničim izazvan“, „Eva Braun“ i Dejan Cukić.
Podršku za ostvarenje projekata iz Fonda za lokalne samouprave dobilo je 59 opština i gradova Srbije.

„Fond za lokalne samouprave smo ove godine uvećali 32 puta, tako da je 320 miliona dinara značajna podrška opštinama za sređivanje infrastrukture, povećanje efikasnosti samih uprava i bolje pružanje usluga građanima, ali i organizaciji kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za ove sredine“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
Ministar je rekao da je cilj ovog programa da se pomogne lokalnim samoupravama u poslovima koji su njihova izvorna nadležnost, a da im je podrška potrebna govori i činjenica da je 120 lokalnih samouprava prijavilo 171 projekat.

Iz Fonda za lokalne samouprave biće finansirana realizacija tri vrste projekata, pa će 33 lokalnih samouprava dobiti više od 262 miliona dinara za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim parkovima i rasveti. Takođe, 18 opština i gradova dobiće više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi, dok će sa više od 10 miliona dinara biti podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Prošlogodišnji troškovnik

Prošle godine na manifestaciji „Bečej noću“ 17. juna građane na tada delimično izgrađenom gradskom trgu zabavljale su grupe „Maljčiki“, „Anna and the Barbies“, „Van Gogh“ i „Plavi orkestar“.

Prema najavama predstavnika lokalne samouprave, cena manifestacije trebalo je da bude oko 50.000 evra a, kako je rečeno, finansirali su je privrednici i kompanije koje rade u Bečeju.

Prema podacima iz opštine ukupan iznos donacija za „Bečej noću“ bilo je 5.340.394 dinara, a potrošeno je 5.289.950 dinara.

Donatori su bili PIK „Bečej“, Sojaprotein, „Knott Autoflex“, „Knott Autoflex Livnica“, „Knežev group“, „Messer gases“ Beograd, KWS, DDOR Novi Sad, Generali osiguranje, „Eko gradnja“, „Eko dez“, „Linde gas“, Dunav osiguranje, „Club 4“ Bečej, Bečejprevoz, „Consult G“, „Carlsberg“, „Carlsberg pivara“ i privatni preduzetnici (nije navedeno koji).

Troškovi programa „Bečej no-ću“, prema podacima iz lokalne samouprave, bili su sledeći: iznajmljivanje bine 1.396.956 dinara, Agenciji „Long play“ za usluge marketinga i angažovanje bendova „Anna and the Barbies“ i „Plavi orkestar“ upućeno je 1.301.088 dinara, troškovi angažovanja benda „Van Gogh“ su 808.764 dinara, a angažovanja grupe „Maljčiki“ 183.810 dinara, račun za Agenciju „Valter“ za troškove angažovanja voditelja „Državnog posla“ bio je 317.614 dinara, vatromet nakon koncerata koštao je 269.000 dinara, cena zakupa bilborda i štampanja je 171.556 dinara.
U troškovniku se navodi da je za snimanje (verovatno je reč o uslugama snimanja i fotografisanja manifestacije) plaćeno 61.000 dinara, ali ne kaže se kome, da je „Mađar sou“ (dnevni list na mađarskom jeziku) upućeno 22.000 dinara (ne navodi se za kakvu uslugu), NAXI Radiju je plaćeno 109.929 dinara, a za marketing još 180.000 dinara (u opisu troškova označeno je da je manifestacija reklamirana na nacionalnim radio stanicama, NAXI Radio, Radio S, Radio 202).

Cena stolova bila je 52.900 dinara (iznajmljivanje opreme za VIP lože), a cena iznajmljivanja 20 komada mobilnih toaleta 98.000 dinara. Račun za usluge iznajmljivanja agregata je 129.461 dinar, cena zaštitnih folija koje su postavljene na ograde je 6.200 dinara, a za scenske topove za „ispaljivanje“ majica plaćeno je 74.106 dinara.

Za obezbeđenje („IPON security“) bilo je potrebno 107.566 dinara.                                  

Lokalne samouprave koje su podržane u okviru ovog Fonda su: Aranđelovac, Žagubica, Rekovac, Kikinda, Boljevac, Priboj, Gadžin Han, Senta, Surdulica, Lazarevac, Mionica, Vlasotince, Raška, Leskovac, Bogatić, Prokuplje, Vladimirci, Varvarin, Žitište, Despotovac, Veliko Gradište, Golubac, Lapovo, Tutin, Kruševac, Sremska Mitrovica, Velika Plana, Vrnjačka Banja, Bor, Ljubovija, Užice, Čačak, Trstenik, Žitorađa, Pirot, Alibunar, Lebane, Merošina, Osečina, Negotin, Inđija, Novi Pazar, Nova Varoš, Krupanj, Jagodina, Bela Palanka, Bajina Bašta, Kraljevo, Bačka Topola, Knić, Brus, Smederevo, Bečej, Bačka Palanka, Knjaževac, Sremski Karlovci, Zvečan, Čajetina i Kladovo.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci