Toksično cenkanje

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani su, kao i mnogo puta do sada, kolateralna šteta u ratu političara. Sada više nije najvažnije da li je mleko (kukuruz, meso) zaraženo aflatoksinom i kakav je uticaj toksina na ljudski organizam – i na dečji, pre svega – već se političari gađaju nepostojećim i postojećim rezultatima analize mleka, jedni tvrde (pokrajina) da su dodatne analize rađene u Nemačkoj pokazale veoma povišen nivo aflatoksina u mleku, drugi tvrde (republika) da još nisu stigli rezultati analize mleka iz Holandije (trebali su da stignu u sredu, u vreme zaključenja ovog broja novina), ali da je mleko (bez obzira na to) koje se u Srbiji prodaje bezbedno.

Da situacija bude još veselija, Ministarstvo poljoprivrede pre nedelju dana pomerilo je granicu „prihvatljivog“ nivoa aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu (standardi EU) na desetostruku veću vrednost, na 0,5 mikrograma po kilogramu, pravdajući to neprihvatljivim argumentima: „pritiscima“ proizvođača mleka i brigom za poljoprivrednike. Sramotno je da su „pritisci“ i „briga“ jači argumenti od zdravlja građana Srbije. Tako je bilo pre nedelju dana.
U utorak popodne je, međutim, ministar poljoprivrede Goran Knežević objavio da će dozvoljena koncentracija aflatoksina biti vraćena na stari nivo, na 0,05 mikrograma po kilogramu. Nije podrobno izvolio objasniti šta se promenilo za nedelju dana, da li je otrov prvo bio manje, a potom više otrovan, gde su nestali „pritisci“ proizvođača mleka i „briga“ za poljoprivrednike. Ovom prilikom ministar nije, kao prethodni put, demonstrirao svoju hrabrost, te nije popio niti jednu čašu mleka pred novinarima. Valjda i to nešto govori zbunjenim građanima, koji, uzgred budi rečeno, u velikom procentu veruju svom ministru koji ponekad javno pije mleko.
Ukoliko zanemarimo politička prepucavanja i političko skupljanje poena i oslonimo se na svoj zdrav razum – ako smo uspeli da ga sačuvamo u toku proteklih godina – činjenice nam govore da s mlekom nije sve kako treba.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu početkom nedelje objavio je rezultate analize mleka rađene u laboratoriji u Minhenu, koji pokazuju da u pojedinim uzorcima sadržaj aflatoksina prelazi čak i 0,5 (deset puta više od 0,05) mikrograma po kilogramu. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je, gostujući u emisiji B92 „Između dve vatre“, da su rezultati iz Minhena užasavajući. „Rezultati prevazilaze i ovo što je sada podignuto na 0,5“, rekao je Ješić, napominjući da je analiza iz laboratorije u Nemačkoj pokazala da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru.
S druge strane, nadležni s republičkog nivoa vlasti tvrde da do srede pre podne nisu raspolagali rezultatima analize mleka iz Holandije. Ipak, mediji tvrde da preliminarni podaci pokazuju da u nekim uzorcima mleka ima povišenog nivoa aflatoksina.
Istovremeno Dejan Krnjaić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, tvrdi da nema razloga za brigu jer nijedan uzorak ne prelazi granicu koja je predviđena novim pravilnikom od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu (koji će biti stavljen van snage i novi/stari nivo će biti 0,05). Prema njegovim rečima, holandska laboratorija dva puta testira sve uzorke pre nego što pošalje rezultate naručiocu analize. „U ovom trenutku ne znam o kojim se uzorcima tačno radi, već samo da su neki nalazi pozitivni. Taj odgovor sam dobio mejlom i prosledio ga ministru Goranu Kneževiću“, rekao je Krnjajić.
Javnost je očekivala da zbog afere s mlekom biti smenjen ministar poljoprivrede Goran Knežević, tim pre što je predsednik SNS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljivao da će odgovorni za propuste u vezi s pojavom aflatoksina u mleku biti smenjeni. Knežević, kadar SNS-a, nije smenjen, ali je Vučić, gostujući na RTS-u, rekao da će biti smenjeni direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Uprave za veterinu, načelnik Odseka za zdravlje i biljni karantin Uprave za zaštitu bilja i načelnik Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.
Ipak, u utorak je Ministarstvo poljoprivrede uputilo Vladi Srbije samo predloge za smenu dva funkcionera, i to iz Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja zbog problema sa mlekom i afere sa aflatoksinom.
Ministar Knežević, koga mnogi smatraju veoma odgovornim zbog afere aflatoksin, ne oseća potrebu da da ostavku, a izjavio je da niko u tom ministarstvu nije učinio ništa protiv zakona.
O etici i moralu se u ovoj zemlji retko govori, a o zdravlju još manje.

Redakcija Bečejskog mozaika (Izvor: Beta, Tanjug, RTS, B92, Blic)

Naslovi

Popularni Članci