Izbor direktora u ustanovama kulture u Bečeju: Kome (ne) treba muzej?

  23 novembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U bečejskim javnim preduzećima i ustanovama nakon uspostavljanja nove lokalne vlasti, postavljeni su novi direktori ili vršioci dužnosti direktora bez konkursa, iako su u predizbornim kampanjama političari govorili o tome da će prilikom izbora direktora biti odlučujuća stručnost i znanje pojedinaca, a ne politička pripadnost.

Delimičan izuzetak je Narodna biblioteka, gde je raspisan konkurs za izbor direktora ali je lokalna vlast (u toku trajanja konkursa) imenovala v.d. direktora Izabelu Šormaz. Ona je, kako je kasnije objašnjeno, „slučajno“ ista osoba koja je izabrana za direktora i na konkursu. Još nije jasno da li će to biti konačna odluka, jer je jedan od kandidata uložio žalbu. Do zaključenja ovog broja novina nismo uspeli da od predsednika Upravnog odbora biblioteke Đerđa Lajbera dobijemo informacije o tome da li je žalba prihvaćena ili ne.
Druga ustanova kulture u Bečeju, Gradsko pozorište je dobilo v.d. direktora, Zdravka Petrovića, a za sada ne postoje informacije o tome da li će biti raspisan konkurs za izbor direktora.
Za treću ustanovu kulture u Bečeju čini se da niko od predstavnika lokalne vlasti nije zainteresovan. Možda je jedan od razloga i loše stanje u kojem se godinama nalaze oba objekta Gradskog muzeja. Krajnje je vreme da se i o ovoj ustanovi kulture povede računa kako bi se sačuvali muzejski eksponati i druga građa, a i da Bečej dobije stalnu muzejsku postavku. U Gradskom muzeju godinama nije moguće izabrati novog direktora, jer ni nakon tri konkursa lokalna samouprava nije prihvatila predlog Upravnog odbora muzeja za direktora: nekadašnju direktorku, a sada v.d. direktora Branislavu Mikić Antonić. Razlozi su bili razni, od nepotpune dokumentacije kandidata, preko „tehničkih“ propusta u vezi kriterijuma konkursa, do neodgovarajuće stručne spreme predloženog kandidata. Nepoštovanje odluka Upravnog odbora muzeja od strane lokalne vlasti bilo je obrazloženje ostavke na funkciju člana Upravnog odbora Dušana Ivetića sredinom prošle godine. Na njegovo mesto imenovan je Laslo Lenđel, a krajem prošle godine, na sednici Skupštine opštine imenovan je i drugi član Upravnog odbora muzeja iz redova zaposlenih, Jovan D. Medurić. Činjenica da je Upravni odbor muzeja ponovo u punom sastavu, trebala je da omogući i donošenje odluke o ponovnom raspisivanju konkursa za izbor direktora (to bi bio četvrti konkurs po redu). Upravni odbor muzeja je trebao da raspiše konkurs u februaru mesecu, međutim nije, jer su se čekali parlamentarni izbori, mada između te dve stvari ne postoji logična veza. Izbori su došli i prošli, dobili smo novu vlast, postavljeni su novi direktori u javnim preduzećima i ustanovama, imenovani su i novi članovi upravnih i nadzornih odbora, ali u muzeju je ista situacija kao i ranije, osim što se urušio deo krova na zgradi nekadašnjeg Muzeja revolucije (zgrada bivše policije) u Glavnoj ulici. A konkursa za izbor direktora još uvek nema.
V.d. direktora muzeja Branislava Mikić Antonić rekla je da je tokom zime i proleća više puta pokrenula pitanje raspisivanja konkursa za izbor direktora pred prethodnim sazivom Upravnog odbora: „Na svakom sastanku Upravnog odbora pokretala sam to pitanje, ali s obzirom na to da su nam predstojali izbori, članovi ovog tela nisu bili voljni da se mašinerija oko raspisivanja konkursa uzaludno pokreće. Sada, kada su članovi u Upravnom odboru promenjeni (članovi su Eva Virag Rab, Nemanja Pilipović i Atila Tot, a iz prethodnog sastava ostali su Jovan D. Medurić i Laslo Lenđel iz redova zaposlenih), ponovo ću staviti na dnevni red tu temu, a odluku o daljim koracima će doneti oni“.
Upitana zašto do sada to pitanje nije stavila na dnevni red, Mikić Antonić je odgovorila da novi Upravni odbor muzeja još nije održao nijedan sastanak jer ona nije uspela da pripremi sve za to zbog zauzetosti na arheološkim iskopavanjima van Bečeja.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci