musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Različitom metodologijom obračuna: Veća cena gasa bez poskupljenja

Gas d.o.o. Bečej je krajem avgusta obavestio potrošače na teritoriji opštine Bečej da će od 1. oktobra cena prirodnog gasa biti 39,70 dinara za kategoriju mala potrošnja (domaćinstva) i mala potrošnja (ostali). Za kategoriju vanvršna potrošnja, ravnomerna potrošnja i neravnomerna potrošnja cena je 36,06 dinara, a naplaćuje se i tarifa „kapacitet“ za kategoriju vanvršna potrošnja u iznosu od 174,51 dinar/m3/dan/godina.

Za kategoriju neravnomerna potrošnja ta tarifa je 370,83 dinara/m3/dan/godina, dok za kategoriju neravnomerna potrošnja ona iznosi 436,27 dinara/m3/dan/godina. Navedene cene će biti uvećane za iznos 10 odsto PDV-a.
O promeni cene gasa lokalno preduzeće je obavestilo potrošače, jer je na osnovu Zakona o energetici, snabdevač  obavezan da obavesti potrošače o promenama cena i drugih uslova prodaje. Nove cene su formirane na osnovu odluke Agencije za energetiku Republike Srbije.
S druge strane, međutim, 1. septembra je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio da neće biti poskupljenja gasa ni za industriju, ni za potrošače, ni za toplane. Bajatović je objasnio za Tanjug da će ubuduće biti drugačija metodologija obračuna kapaciteta i to se ne odnosi na promenu cena. „Nema poskupljenja gasa. Agencija za energetiku je promenila metodologiju obračuna, koja je vrednosno neutralna, što znači da neće biti poskupljenja gasa ni za industriju, ni za toplane, ni za stanovništvo“, rekao je Bajatović za Tanjug povodom nepreciznog tumačenja ranije emitovanog saopštenja Srbijagasa. Bajatović je objasnio da je Agencija menjala način obračuna kapaciteta što nema veze sa cenom gasa. „To je fiksni trošak na nivou godine i sada je promenjena metodologija obračuna tog troška i to je sve“, rekao je Bajatović. Prvobitno su agencije prenele tumačenje saopštenja, navodeći da se očekuje poskupljenje gasa od 1. oktobra za toplane i industriju, dok će za domaćinstva ostati nepromenjena cena. Ujedno, u zvaničnom saopštenju JP Srbijagas Novi Sad, povodom nepreciznog tumačenja njihovog prethodnog saopštenja, navedeno je da „nema govora o izmeni cene prirodnog gasa za bilo koju kategoriju kupaca, budući da je reč samo o promeni metodologije obračuna, odnosno o promeni samo jedne obračunske stavke u okviru metodologije obračuna cene prirodnog gasa, koja je vrednosno neutralna“.
Direktor preduzeća Gas Radoslav Ivanović je objasnio da nije poskupeo gas, već je do promene cene došlo zbog drugačije metodologije obračuna, te je bečejskom preduzeću cenu odredila Agencija za energetiku, nije Gas d.o.o. tražilo povećanje cene. To znači da će od 1. oktobra kubni metar gasa biti skuplji za oko 50 para, to jest za 1,25 odsto – to na mesečnom nivou za potrošače znači povećanje od 70 do 150 dinara. Što se tiče tarife kapacitet za raznu potrošnju, cena je povećana samo za neravnomernu i vanvršnu potrošnju, a to nema uticaja na domaćinstva.

B.M.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top