musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Čisti krov – slomi vrat

U naredbi Štaba za vanredne situacije opštine Bečej koja je objavljena 17. februara na sajtu lokalne samouprave, navodi se: „Pozivaju se vlasnici-korisnici stambenih i poslovnih prostorija i objekata, da odmah pristupe čišćenju snega i leda ispred svojih stambenih i poslovnih prostorija i sa krovova istih. Protiv lica koja ne postupe u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, biće podneta prekršajna prijava“.

Pre toga, 14. februara je ljudima naloženo isto, ali bez pretećeg tona: „Pozivamo građane, vlasnike individualnih stambenih zgrada da po mogućstvu pristupe čišćenju snega sa svojih krovnih površina kako bi se izbeglo urušavanje krovne konstrukcije usled snežnih nanosa“.
Ne zna se ko je ovde zbunjen, a ko nešto drugo, naime, građani nisu stručni, vični i osposobljeni da se penju na krovove, makar i na sopstvene, kako bi očistili sneg. Jer pored povećanog adrenalina u ovakvim egzibicijama moguće je doživeti i neprijatnost pa i nesreću, o tome svedoči slučaj u Kraljevu kada je radnik fabrike nameštaja pao sa krova dok je čistio sneg i zadobio teške telesne povrede. U drugim sredinama gradske vlasti, kao što je to slučaj u Beogradu, upozoravaju građane da ne čiste krovove od snega samostalno već da pozovu vatrogasce ili neku obučenu ekipu da to učine.
I šta sad? Da čistimo sneg da ne bi protiv nas bila podneta prekršajna prijava ili da slomimo noge, ruke, vrat? Međutim, sasvim je moguće da ukoliko neko u akciji čišćenja snega sa krovova doživi nesreću, podnese tužbu ili zahtev za odštetu.
Nadležna gospoda su trebala misliti o tome pre nego što su naređivala građanima.

K.D.F.

Rate this item
(0 votes)
back to top