Sveti Sava uz mobilne telefone

  19 februar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Svetosavskoj akademiji, održanoj u Gradskom pozorištu krajem januara, događale su se i neprimerene stvari. Pošto sami izvođači na bini nisu bili dobro ozvučeni, od polovine sale do izlaza nisu se mogli čuti. Publika u pozorištu, uglavnom srednjoškolci, nije imala strpljenja gotovo ni za jednog izvođača. Ulazna vrata bila su otvorena, tako da se stalno ulazilo i izlazilo, kao da se ništa ne događa. Ono što je posebno bilo neprijatno, jeste gotovo stalna zvonjava mobilnih telefona. Da li poruke ili čak i razgovori, sve to je trajalo koliko i sama akademija.

Sledeća stvar koja je bola oči, jeste kodeks oblačenja za takve priredbe. Da li je do organizatora, ili do samih učesnika i njihovih roditelja, sada je nevažno. Morala se skrenuti pažnja na činjenicu da se recital ne izvodi u farmericama, najk patikama i duksevima. Nema tu opravdanja za sigurno tešku materijalnu situaciju, jer gotovo sigurno svi imaju po neku košulju i obuću koja nisu patike. Sjajan program, upriličen mestu i događaju, pao je u senku zbog velike količine nepristojnosti.
Osim o obaveznim predmetima, možda bi se trebalo malo raditi na časovima i na bontonu. Svaki profesor i roditelj sigurno zna kako se treba ponašati na ulici, u školi, u ustanovi kulture… I tu dolazimo do ključnog problema: da nedovoljno vaspitavamo našu decu. Problem je u nama, ne u tinejdžerima.
U toj publici, na toj akademiji u tom pozorištu sedeli su budući profesori, lekari, umetnici, radnici, koji će, nažalost, težim putem morati da se suočavaju sa problemima. Mi ih nismo boljem naučili, a naš kukavičluk oni dobro prepoznaju. Kukavice ne poštuje niko, pa zašto bi naša deca.

S.T.

Naslovi

Popularni Članci