Odštampajte ovu stranicu

Opština će da sufinansira izgradnju crkve?

  04 mart 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik opštine Vuk Radojević je na proslavi Savindana u Radičeviću obećao da će biti nastavljena izgradnja pravoslavne crkve u ovom naseljenom mestu, preneli su mediji. Jedan portal je objavio da je Radojević rekao: „Na inicijativu Srpske pravoslavne crkve, crkvene opštine Bečej, dogovorili smo se da u ovoj godini izdvojimo značajna sredstva za nastavak izgradnje hrama na zadovoljstvo svih meštana Radičevića. To smo sada javno obećali i opština Bečej će istrajati u nameri da se podigne crkva ovde u Radičeviću“.

Krajem februara meseca novinar Bečejskog mozaika pitao je Radojevića o eventualnom finansiranju izgradnje crkve.

S obzirom na to da su crkva i država razdvojene, postavlja se pitanje zašto bi opština Bečej iz opštinskog budžeta uložila novac u izgradnju crkve, kada u budžetu svakako nema dovoljno novca za sve potrebe, recimo, i za socijalne potrebe građana Bečeja?

- To što ste rekli ima smisla, ali hajde da budemo realni i da se podsetimo činjenica. Do 2012. godine, do dolaska ove političke opcije na vlast, u Bečeju su se redovno opredeljivala sredstva iz opštinskog budžeta za pravoslavnu i rimokatoličku crkvenu zajednicu. Direktno su dobijali novac iz budžeta, bez ikakvog osnova i bez ikakvog programskog pristupa. Mi smo to promenili. Sada crkva može da se pojavi na konkursu sa ostalim udruženjima građana i da po programskom principu, s projektom kojim bude konkurisala, eventualno ostvari pravo na finansijska sredstva. Samo smo stavili u istu ravan crkve, omogućili im da koriste sredstva, ali samo za programske aktivnosti. To nije bio slučaj pre 2012. godine, pare su se delile iz budžeta bez takvog osnova. Sada i crkvene i verske zajednice imaju priliku da se jave na konkurse i da sa određenim programskim aktivnostima konkurišu i u odnosu na vrednost, značaj i kvalitet predložene projektne aktivnosti eventualno dobiju određena sredstva. U tom je kontekstu izgradnja crkve u Radičeviću. Na osnovu razgovora sa sveštenstvom pravoslavne crkve saznao sam da su oni izdvojili određena sredstva za nastavak radova za podizanje crkve u Radičeviću. Ukoliko budu konkurisali na konkursu opštine, pretpostavljam da će taj projekat biti prepoznat da je od opšte koristi za lokalnu zajednicu.

Da li je takav pristup logičan? Crkve ostvaruju prihode, ne plaćaju porez, imaju zemljište kojim gazduju. Da li je crkvama po vašem mišljenju zaista potrebna pomoć iz opštinskog budžeta koji pune poreski obveznici?

- Što se tiče plaćanja poreza, mislim da je to pitanje za sveštenstvo, u kojoj meri i da li plaćaju poreze. S druge strane, da li možemo da kažemo da bi bila diskriminacija ukoliko im onemogućimo učešće na konkursima koje raspisuje opština Bečej? Pogledajmo i primere drugih lokalnih samouprava, pa da vidimo kako tamo to funkcioniše i po kom osnovu dobijaju verske zajednice određena sredstva iz budžeta – rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.
Opština je 4. februara raspisala konkurse za projekte civilnog sektora. Konkurs je bio otvoren do 14 februara, ali do 1. marta rezultati nisu objavljeni, te se ne zna da li su crkvene zajednice konkurisale.

B.M.