Negativ: Zaboravljeni akcioni planovi

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre nešto više od godinu dana opštini Bečej je pokrajina odobrila 1,1 milion dinara za „sufinansiranje unapređenja institucionalnih i upravljačkih kapaciteta u jedinici lokalne samouprave“.  


Redakcija Bečejskog mozaika u proteklih nekoliko meseci je u više navrata pokušavala da dobije odgovor na pitanje kako je potrošen taj novac. Najzad, odgovor na pitanje je dobijen nedavno, na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.


Naime, u julu prošle godine u zgradi pokrajinske vlade ugovor o dodeli novca u ime lokalne samouprave potpisao je član Opštinskog veća zadužen za investicije i razvoj Dalibor Kekić. Potom je redakcija dobila informaciju da će novac biti potrošen da bi se u delu opštinske zgrade na spratu napravio višenamenski prostor.


Tokom proleća 2014. godine novinar Mozaika je u više navrata tražio odgovor na pitanja o tome da li je novac plaćen na račun opštine, za šta je namenjen i kako je potrošen. Odgovor nismo dobili ni od Dalibora Kekića, potpisnika ugovora, koji je rekao da je on „na to već zaboravio“ i da „ne zna da li su pare prebačene“ i da li su i na šta potrošene. I od zamenice predsednika opštine Tamare Ivanišević je dobijen sličan odgovor. Od oba predstavnika lokalne vlasti je dobijeno obećanje da će se „raspitati i proveriti“ i da će novinaru dostaviti informacije. To se nije desilo.


Najzad, novinar Bečejskog mozaika je uputio opštini zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, a nakon više od mesec dana čekanja, uprkos tome što je zakonski rok za odgovor 15 dana, dobio i odgovor u kom se navodi da je 26. jula 2013. godine potpisan ugovor između predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i opštine Bečej o dodeli sredstava u visini od 1.105.000 dinara „radi sprovođenja projekta ’Izrada Akcionih planova za prioritetne oblasti definisane revidiranom Strategijom lokalno održivog razvoja opštine Bečej za period 2014-2020’, a na osnovu prijave na konkurs za sufinansiranje unapređenja institucionalnih i upravljačkih kapaciteta u jedinicama lokalnih samouprava u AP Vojvodini za 2013. godinu“.


Iznos od nešto više od milion dinara plaćen je opštini 9. avgusta prošle godine, dok je lokalna samouprava trebala da obezbedi 195.000 dinara, a rok za realizaciju je bio 31. mart ove godine. Akcione planove za opštinu je radila Regionalna razvojna agencija „Bačka“ u saradnji sa opštinom, kojoj je „po realizaciji posla 16. jula 2014. godine uplaćen iznos od milion dinara. Istog dana 75.000 dinara je uplaćeno firmi Proleter A.D. Bečej za usluge pripreme za štampu i štampanje publikacije (25 komada) i promo materijala (100 komada), kao i iznos od 30.000 dinara za usluge keteringa (za 30 osoba) povodom promocije akcionih planova“, uz napomenu da „ove usluge tek treba da budu realizovane“ i da je ugovorom o sufinansiranju predviđeno da opština Bečej u realizaciji projekta učestvuje sa 195.000 dinara, ali da „do današnjeg dana (22. jul) ova sredstva nisu potrošena“.


Prema raspoloživim informacijama, akcioni planovi se nalaze u Odeljenju za privredu i razvoj opštine i pripremaju se za Opštinsko veće koje bi početkom septembra trebalo da utvrdi predlog akcionih planova i uputi ih u lokalni parlament na usvajanje.             

LJ.M.

Više iz ove kategorije Gluvi telefoni »

Naslovi

Popularni Članci