Odštampajte ovu stranicu

Politički život pre izbora: Izborni gafovi i druge priče

  27 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejci koji pasionirano prate predizborna dešavanja, ovih dana se lepo zabavljaju čitajući i gledajući izveštaje sa partijskih konferencija za novinare, a i na društvenoj mreži Fejsbuk ima raznih rasprava u kojima osim običnih smrtnika učestvuju i kandidati raznih partija i koalicija, njihovi podržavaoci i puleni, ali i protivnici. Ima svega, oštrih – i preoštrih – reči, vređanja, psovki, montiranih i nemontiranih „priloga“ kako bi se protivnici ocrnili, čankolizaštva u velikim količinama, o samoreklami i samoljublju da ne govorimo. Sve u svemu, vri kao u košnici. Glasni su svi, i oni koji su verni svojim „inicijalnim“ strankama, i oni koji toliko učestalo menjaju partije i ubeđenja da ih više niko ne može da prati i shvati, i oni koji sa strane uživaju u igri „Brod ludaka“.

U takvoj situaciji gafovi su neizbežni. I ima ih, hvala izborima, i više nego što bi bilo pristojno. Međutim, nema toga čega bi trebalo da bude, a to su izborni programi učesnika na izborima, a ako ih i ima, planovi za lepšu budućnost Bečeja se nerado obnaroduju, a samo nas nedelju dana deli od izbora. Mislimo na programe u kojima nisu navedene samo želje stranaka, nego i kada i kojim novcem će biti finansirano to što se obećava.
U nedostatku programa, pišemo o gafovima, odnosno polugafovima aktuelnih koalicionih partnera, DS-a i SVM-a, o optužbama i pričama o navodnoj kupovini glasova.
DS i SVM, inače, po opštem ubeđenju, ponovo će biti u mogućnosti da budu deo vlasti, i izvesno je da će ponovo da budu u koaliciji. Nakon oštrih reči i optužbi čovek postavlja pitanje kako bi takva koalicija funkcionisala i kako sada funkcioniše. Grešaka i gafova, naravno, imaju skoro svi učesnici na izborima, makar oni koji se oglašavaju.
Jedna od najinteresantnijih grešaka svakako je učinila koalicija Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije 18. aprila na konferenciji za novinare. Lokalni predsednik SDP-a Miroslav Popović, naime, rekao je da dvonedeljnik Bečejski dani ima karakteristike partijskih novina, jer favorizuje Socijalističku partiju Srbije. On je istakao da ovaj dvonedeljnik time što izveštava samo o predizbornim aktivnostima bečejskih socijalista, krši Zakon o javnom informisanju i načelo nepristrasnog izveštavanja. Predsednik bečejskih demokrata Budislav Medurić rekao je da nakon izbora nijedan lokalni list koji je politički opredeljen, neće biti finansiran iz opštinskog budžeta.
U ovih nekoliko redova ima nekoliko problematičnih stvari. Problematična je pre svega izjava Medurića da „nakon izbora nijedan lokalni list koji je politički opredeljen, neće biti finansiran iz opštinskog budžeta“, jer je trebao da objasni šta znači biti politički opredeljen, da li to da se mediji zalažu za izgradnju demokratskog društva (to svaki „normalan“ medij treba da radi) ili znači da su predstavnici medija (novinari, urednici) članovi stranaka ili da favorizuju neku političku stranku (političari vole da ih mediji favorizuju, naročito oni koji su na vlasti). Potonja dva primera zaista ne bi trebala da postoje u medijima. Međutim, nažalost postoje, ali je na koalicionoj konferenciji zaboravljena jedna važna stvar: u Bečeju postoje samo dva pisana medija, jedan od njih je već pomenuti dvonedeljnik, čiji su predstavnici, recimo, na izbornoj listi SPS-a, a drugi je Bečejski mozaik, čiji zaposleni nemaju „bliske veze“ sa političkim partijama. Ali u Bečeju ima i elektronskih medija, a oni nisu pominjani, recimo, radio, čiji je direktor bio predsednik bečejskog odbora upravo Demokratske stranke.
I najzad: zakonom je predviđeno da se rad lokalnih medija pomaže novcem iz opštinskog budžeta, tako je u svakoj sredini, međutim, podela novca je diskutabilna, jer se, u nedostatku kriterijuma, do sada delilo prema afinitetima ljudi na vlasti, umesto na konkursima. Inače, Medurić nije trebao da čeka ovogodišnje izbore, pošto je u vladajućoj bečejskoj koaliciji, te je, stiče se utisak, mogao da učestvuje u odlukama o tome koji medij će dobiti novac iz budžeta. Zbog navedenog se čini da se radi o ljutnji predstavnika DS-a i SDP-a, jer nisu bili „reklamirani“ u targetiranom dvonedeljniku.
Drugi (polu)gaf načinio je Peter Knezi, predsednik lokalnog Saveza vojvođanskih Mađara i aktuelni predsednik opštine, koalicioni partner DS-a, 24. aprila na konferenciji za novinare. Polugaf, jer je koristio podatke sa Fejsbuka, a zna se da nije sve verodostojno što se na toj društvenoj mreži objavi. Knezi je rekao da ima dokaze da se Demokratska stranka „priprema da izvrši krivično delo davanjem mita”. Knezi je novinarima pokazao prepisku sa Fejsbuka na mađarskom jeziku, koju je preveo na srpski, gde jedna osoba nudi paket sa prehrambenim namirnicama drugoj, ukoliko ona glasa za demokrate na svim listama. Predsednik SVM-a je rekao i da po „Krivičnom zakonu, i oni koji nude mito kada je u pitanju glasanje na izborima, i onaj koji to bude prihvatio, snosiće zakonske konsekvence. Ipak, planiranje davanja mita ne predstavlja krivično delo. Zamolio bih pomenutu stranku da ovakve stvari ne radi, jer ćemo biti primorani da predamo dokumentaciju nadležnim organima“.
Da sve bude još živopisnije, naveden je i navodni sadržaj navodnih paketa kojima demokrate navodno kupuju glasove: 30 komada paštete, gotove supe, jedan do dva kilograma pasulja, pirinač, vegeta, četiri kilograma testenine itd.
Slične tvrdnje o navodnoj kupovini glasova demokrata pre nekoliko dana imali su i predstavnici SNS-a, potkrepljujući to snimcima navodne kupovine glasova (paketi hrane za glasove) sa Jutjuba.
Demokrate su navode Knezija i SNS-a demantovali na konferenciji za novinare u sredu, rekavši između ostalog da oni vode pozitivnu kampanju, čiji je osnov predstavljanje programa (doduše, program nisu predstavili novinarima), a o snimcima kupovine glasova su rekli, a potom i napisali u saopštenju, da ih „demantuju“ i „ograđuju“ se od njih, tvrdeći da se radi o montiranom materijalu i da je sve to laž. Uputili su i na to da ti snimci potiču iz „kuhinje“ SNS-a.
Demokrate su istovremeno uputile optužbe na račune SNS-a, SVM-a i Preokreta zbog „nečasnih radnji“.
Ima još nekoliko dana do izborne tišine, a to vreme će, bez sumnje, svi iskoristiti veoma pametno ili glupo. Od njih zavisi.
U vreme izborne ćutnje vredi pogledati kolaž fotografija grupe „Nismo fikus“ (Filadendron produkcija) na Fejsbuku, koji je napravljen o propalom Bečeju. Propast nije od juče, ali fotografije na jeziv i istovremeno savršen način pokazuju kakav je ovaj grad sada. Svi smo odgovorni zbog toga. I to je jeziv osećaj.

K.D.F.