Parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori 6. maja: Da nova vlast obezbedi bolju budućnost?

  16 mart 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je 13. marta parlamentarne izbore za 6. maj, a predsednici Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, Slavica Đukić Dejanović i Šandor Egereši raspisali su lokalne i pokrajinske izbore za isti dan.

„Pozivam građane da izađu na parlamentarne izbore 6. maja i da još jednom, svojim glasom, potvrde demokratski i slobodarski karakter našeg društva“, rekao je Tadić. Rekao je i da su predstojeći izbori prilika za afirmaciju demokratskih principa i da se pokaže da je Srbija zemlja slobode, gde ljudi imaju pravo na slobodan izbor.
On je ocenio da je to prilika da se ojačaju institucije i da se odmah nakon izbora formira Vlada koja će morati da se uhvati u koštac s krizom i da donesi teške odluke kako bi se obezbedila bolja budućnost za građane.
Doduše, ni aktuelnu Vladu niko nije sprečavao da učini isto.

Nema blanko ostavki

Parlamentarni izbori biće održani po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a određeno je i da na izbornim listama najmanje trećina kandidata moraju da budu žene.
Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati će i postati poslanici, jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste.

Lokalni izbori raspisani su u svim opštinama Srbije, osim u 17 opština u kojima su održani vanredni izbori od 2008. do 2011. godine.
Predsednica Skupštine Srbije je rekla da će Vlada Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244, u saradnji sa UNMIK-om, preduzeti sve radnje u vezi sa održavanjem lokalnih izbora na Kosovu.
Predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši je saopštio da će izbori za Skupštinu Vojvodine biti održani takođe 6. maja. Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Nova vlada 8. septembra?

Republička izborna komisija će posle izbora najkasnije u roku od 10 dana dodeliti poslaničke mandate. Rok za podnošenje izbornih lista ističe 21. aprila.
Republička izborna komisija do 10. maja treba da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora, kad počinje da teče rok od 30 dana za potvrđivanje mandata novih poslanika. Nova skupština treba da bude konstituisana do 9. juna. Rok za izbor nove vlade je 90 dana od dana konstituisanja parlamenta, odnosno 8. septembar.

Takav sistem u Vojvodini je uspostavljen kako bi svaka od 45 opština i gradova u Vojvodini imala bar jednog predstavnika, odnosno da bi kandidati manjinskih nacionalnih zajednica imali veći izgled da budu izabrani.
Na izborima za Skupštinu Vojvodine pre četiri godine ubedljivu pobedu odnela je lista „Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić“ (65 od ukupno 120 poslanika), Srpska radikalna stranka osvojila je 24 mandata, a Mađarska koalicija devet poslaničkih mesta. Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je šest poslaničkih mandata, lista „Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak“ pet, a koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije četiri mandata. Jednog poslanika imala je Liberalno demokratska partija (iz Novog Bečeja, ali odnedavno, zbog sukoba interesa, LDP nema poslanika u vojvođanskom parlamentu), dok su različite grupe građana raspolagale sa šest poslaničkih mesta.

Jemstvo za pare

Prvi put će političke stranke i koalicije polagati izborno jemstvo ako žele da za kampanju koriste sredstva iz budžeta. Izborno jemstvo moraće da vrate u budžet ako na izborima ne osvoje jedan odsto glasova, odnosno 0,2 odsto ako je reč o stranci manjine.
Za finansiranje troškova izborne kampanje iz državnog budžeta biće izdvojeno 844 miliona dinara – 168 miliona dinara biće raspoređeno u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za troškove izborne kampanje, a 676 miliona dinara biće dodeljeno podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, bez obzira na to da li su koristili sredstva iz javnih izvora za troškove kampanje.
Političke stranke moraju da otvore poseban račun za evidentiranje prikupljenih sredstava i troškova izborne kampanje kako bi se obezbedila efikasnija kontrola finansiranja troškova izborne kampanje.
Organizovanje i sprovođenje izbora koštaće 1,1 milijardi dinara.

Priredila K.D.F. (Izvori: emg.rs, b92)

 

 

Naslovi

Popularni Članci