musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Više vakcinisane dece u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji: Roditelji najviše odbijaju MMR vakcinu

Broj dece koja su vakcinisana u 2016. godini veći je u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji, a najmanji broj vakcinisanih je u velikim gradovima, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Šefica odseka za imunizaciju Instituta zа jаvno zdrаvlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Gorаnkа Lončаrević rekla je da je u niškoj regiji najniži obuhvat vakcinom MMR – 51 odsto, a da je u Beogradu samo 65 odsto dece vakcinisano tom vakcinom koja je prevencija za male boginje, rubeole i zauške.

Kako je rekla, u 2016. postignuti su rezultati od 95 odsto vakcinisanih za prvu godinu života, ali da u drugoj, sedmoj, 12. i 14. godini nisu postignuti željeni ciljevi. Prema njenim rečima, broj neželjenih reakcija upola je manji od 2015. godine od kada je u upotrebi petovalentna kombinovana vakcina.

Držаvni sekretаr Mini-stаrstvа zdrаvljа Ferenc Vicko rekao je da u Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture i da bi možda bilo najbolje da se uvedu novčane kazne da ljudi shvate da je imunizacija obavezna i neophodna.

Nova obavezna vakcina od oktobra

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra biće obavezna za svu decu u Srbiji i besplatna, najavio je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović. Ta vakcina štiti decu od meningitisa, sepse, upale srednjeg uha, bronhitisa i upale pluća.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo je i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV). Za uvođenje tih vakcina u redovan kalendar vakcinacije neophodno je da se uradi Pravilnik o imunizaciji koji je u završnoj fazi, a Panajotović očekuje da će polovinom maja stupiti na snagu. „Međutim, pojedine njegove odredbe počeće da se primenjuju od 1. oktobra, kao što je vakcinacija protiv pneumokoke. Moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne“, rekao je Panajotović. 

„Zakon o obaveznoj vakcinaciji je dobar jer je pravo deteta na vakcinaciju stavio iznad prava roditelja da donosi odluku o tome. Ako je antivakcinijski lobi usmeren na to da je problem u stranim vakcinama i da bi naše bile prihvatljive, onda će ministarstvo podržati Torlak da napravi minimalan broj svojih vakcina“, naveo je Vicko.

Šefica kаncelаrije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofijа Pustаi rekla je da je imunizacija tokom poslednjih 60 godina spasila više života dece nego druge medicinske intervencije. Prema njenim rečima, cilj Srbije bio je da do 2015. iskoreni male boginje, ali se broj obolelih od te bolesti povećao u Srbiji i Evropi.

„Tokom 2017. godine broj ponovo raste, a to je zato što opada poverenje javnosti u vakcinaciju i to predstavlja pretnju koju ne smemo dozvoliti“, rekla je Žofijа Pustаi.

(Autor: Tanjug, Beta)

 

Rate this item
(0 votes)
back to top