POSTIZBORNE AKTIVNOSTI: Dačić sa Tadićem do kraja nedelje

  22 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Socijalisti su rešili da vladu formiraju sa demokratama. Ishod pregovora, u koje će biti uključeni i URS i LDP, trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

To je za sada najizglednija varijanta, koja je potvrđena i u vrhu SPS. Njihov lider Ivica Dačić u sredu bi trebalo da otputuje u Rusiju, a po njegovom povratku očekuje se i nova runda razgovora sa Borisom Tadićem, saznaju Novosti.
Prema saznanjima Novosti, sve stranke iznele su kako one vide buduću vladu i državnu strategiju i sada je na redu da pomire razlike i pokušaju da formiraju zajedničku platformu. Tek u tom slučaju Tadić će da zatraži mandat za formiranje vlade od predsednika Tomislava Nikolića, pa će se preći i na završne razgovore o strukturi vlasti i kadrovskim rešenjima.
„Očekujem brzo formiranje vlade od stranaka koje su i do sada vodile državu. Glasači su nam ponovo ukazali poverenje i možemo da sastavimo ubedljivu većinu. Nikakvo čekanje i odlaganje više ne smemo da tolerišemo, jer nas čeka završetak važnih državnih poslova koje smo započeli“, rekao je za Novosti Milutin Mrkonjić, potpredsednik socijalista.
I njegov partijski kolega Petar Škundrić očekuje da bi pregovori o novom ministarskom kabinetu mogli da budu završeni u narednih sedam do osam dana. On je poručio i da SPS nije o vladi pregovarao sa naprednjacima.
„Još nema velikog napretka. Očekujemo konkretnije pregovore do kraja nedelje“, potvrdio nam je i lider PUPS -a Jovan Krkobabić.
Politički saveznici koalicije oko socijalista od nedelje su i Ujedinjeni regioni Srbije. U tom taboru nam potvrđuju da je sledeći korak u procesu formiranja vlade - sastanak sa demokratama.
„Nećemo po svaku cenu ulaziti u koaliciju. Važna nam je politika vlade i ostvarenje programa koji smo promovisali u predizbornoj kampanji“, rekla nam je Suzana Grubješić, član predsedništva URS.
U taboru Preokreta očekuju da će poziv na razgovore iz DS da stigne vrlo brzo. Poslanik te liste Zaharije Trnavčević veruje da će DS, SPS, Preokret i URS do početka jula da sastave vladu, koja će imati široku podršku u Skupštini.
„Trenutna pat-pozicija u pregovorima za formiranje novog ministarskog kabineta veoma brzo će se razrešiti. Posao koji nas sve očekuje je iznad uskih stranačkih interesa i prevazilazi lične animozitete. Tako više ne vidim nesporazum između SPS i LDP pošto je Čedomir Jovanović ublažio svoj stav o Republici Srpskoj. Ali strah me je da se iza potenciranja tih spornih tačaka ne kriju neki drugi motivi“, rekao nam je Trnavčević.
Dok se čeka konačan potez demokrata, čelnici te stranke izbegavaju da ulaze u, kako su nam rekli, medijsko sastavljanje vlade.
„Tek kada bude konkretnijih pomaka u pregovorima, javnost će biti upoznata sa tim“, škrti su u štabu DS.
Uz zakulisne partijske kalkulacije i podele uloga, razvijaju se i čaršijske teorije zavere da su velike sile uveliko umešale prste u sklapanje političke slagalice po njihovom ukusu i interesima.
Tako se i Dačićev put u Moskvu, drugi put za poslednjih mesec dana, „pročitan“ kao potvrda spekulacije da ga Kremlj gura u Vučićev zagrljaj. Navodno, Rusi su spremni da podupru taj savez značajnom finansijskom injekcijom, a licitiralo se čak sa tri milijarde evra.
„Dačićev put u Moskvu nema nikakve veze sa formiranjem vlade, pošto je reč o sastancima koji su ugovoreni pre pola godine. Nisam čuo ni za kakve novčane ponude, a već je ranije dogovoreno strateško partnerstvo i investicije Rusije u našu energetiku“, demantovao je Škundrić glasine.
I ambasador Fransoa Gzavije Denio tvrdi da strane diplomate ne vrše pritisak na srpske partije oko sastava buduće vlade: „Žalosno je što nas stalno pitaju da li utičemo na formiranje vlade. Čak i kada kažem da ne vršimo pritisak, mislim da mi ne veruju. Građani Srbije i partije su ti koje treba da odluče o budućoj vladi“.

(Izvor: Večernje novosti)

Naslovi

Popularni Članci