Buduća bečejska banja: Čeka formiranje nove vlasti

  22 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Planiranje i izgradnja banjskog kompleksa u Bečeju na više od 10.000 kvadratnih metara, koji bi trebao da pokrene Bečej sa mrtve tačke, omogući razvoj turizma, obezbedi otvaranje novih radnih mesta bila je tema koja je obeležila prošlu godinu. Bilo je tu svega.

Dugotrajnog postupka oko raspisivanja tendera za izbor strateškog partnera koji je dva puta objavljivan, zatim, dilema i nesuglasica u vezi s tim da li postoji jedan ili dva zainteresovana investitora za izgradnju banje, pa i prepucavanja i međusobnih optužbi koalicionih partnera na vlasti. Bilo je i verbalne i delimično novčane podrške ovom projektu od viših nivoa vlasti radi „ispravljanja istorijske greške“ sa srbijanske strane, i za sada samo navodne podrške mađarske vlade strateškom partneru, Akvaprofitu iz Mađarske. Potpisana je deklaracija o namerama, a zatim je lokalni parlament usvojio ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća VitalSpa (društva sa ograničenom odgovornošću opštine i investitora, koje treba da gradi banju) krajem prošle, odnosno početkom ove godine, kada je najavljeno da će izgradnja banje započeti na proleće ili na leto ove godine.
Procenjena vrednost ukupnog ulaganja u komercijalnu bečejsku banju je oko 30 miliona evra. Opština Bečej je obezbedila geotermalnu bušotinu, plac na obali Tise (vrednost zemljišta se procenjuje na oko dva miliona evra), izradila je i nekoliko puta menjala plansku dokumentaciju za banju, sedište zajedničke firme opštine i mađarskog partnera Akvaprofit je predviđeno u zgradi sadašnjeg Komunalca, a iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine je pre par meseci odobreno 165 miliona dinara za potrebe izgradnje banje.
Međutim, investicija ne može da bude započeta dok se ne registruje preduzeće VitalSpa, firma u većinskom vlasništvu Akvaprofita, a u manjinskom opštine (osnivački kapital Akvaprofita je 7.500 evra, a lokalne samouprave 2.500) i dok se ne obezbedi „finansijska konstrukcija“.
O banji proteklih meseci nije bilo novih informacija, osim što se o njoj govorilo u predizbornoj kampanji.
Na pitanje da li je firma VitalSpa registrovana ili ne i kada će biti, s obzirom na to da je početak izgradnje banje najavljen za proleće ili leto ove godine, Peter Knezi, predsednik opštine, rekao je da firma VitalSpa još nije registrovana zbog izbora. „Bili su izbori, pa nismo imali ni mnogo kontakata sa firmom iz Mađarske, ali po našim saznanjima ona je spremna i dalje da radi sa nama. Verovatno će sačekati da se ovde konstituiše nova vlast i onda ćemo nastaviti sa poslom, jer ne postoji nikakav razlog za suprotno. Investitor je verovatno odlučio da sačeka da prođe izborni period, a onda moramo upisati novu firmu, uplatiti osnivačke uloge za registraciju firme. Plan je bio da počnemo izgradnju tu do kraja leta ili početkom jeseni, ali ćemo videti da li će moći da se drži taj tempo, jer smo imali oko četiri meseca zastoja. Možda će se to prolongirati, ali bitno je da napravimo firmu i da krenu poslovi“, rekao je Knezi.
Upitan da li je stvar i u tome da nema novca za registraciju firme, Knezi je odgovorio: „Novac nije sporan, ali pošto ni mi nismo uplatili taj iznos, ni oni nisu. Sačekaćemo da se formira vlast u Bečeju, mislim da ćemo za dve nedelje to završiti, pa će oni koji budu na vlasti nastaviti započeto“. Predsednik opštine je izrazio nadu da će lokalna vlast uskoro biti formirana i da će predstavnici opštine pre godišnjih odmora stupiti u kontakt sa Akvaprofitom.
O sudbini bečejske banje sličan komentar je dao i dosadašnji zamenik predsednika opštine Budislav Medurić, koji je rekao da trenutno niko ne zna i ne može da kaže kakva je sudbina buduće banje i da su sve radnje u vezi toga stopirane zbog izbora, ali da se nada da će nakon formiranja vlasti u Bečeju ta tema ponovo biti aktuelna.
Inače, po ugovoru koji je početkom godine usvojen u lokalnom parlamentu o međusobnim pravima i obavezama Akvaprofita i opštine, ukoliko se do septembra meseca ove godine ne uradi to što je navedeno u ugovoru (rokovi, obezbeđivanje novca za izgradnju banje), ona se može poništiti.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci