U ponedeljak dan D za PIK „Bečej“: Da li će država postati vlasnik PIK-a?

  01 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od kada je, pre nešto više od godinu dana, nad PIK-om „Bečej“ otvoren stečajni postupak (tzv. namenski stečaj), država je postala „starateljka“ kombinata, u želji – kako je nekoliko puta rekao Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, koji je od početka pokušaja sanacije kombinata na čelu komisije koju je imenovala država – da PIK „Bečej“ postane preduzeće pod kontrolom države (prethodni vlasnik je biznismen Đorđije Nicović), jer se pre dubinske analize situacije u firmi pretpostavljalo da su potraživanja državnih organa (Elektrovojvodine, Ministarstva poljoprivrede, Poreske uprave i Srbijagasa) tolika da država jednostavno i lako može da postane većinski vlasnik.

Ipak, ispostavilo se da su potraživanja banaka mnogo velika i da je državni udeo u potraživanju samo oko 10 posto, što je osujetilo plan da država odmah preuzme većinski paket akcija PIK-a. Osujećen je i plan da banke svoja potraživanja pretvore u deo vlasništva, kao najbolji način da se spase firma, jer su banke to odbile i tražile su reprogram svojih potraživanja, odnosno pretvaranje potraživanja u dugoročne kredite, ali PIK to nije mogao da prihvati.

PIK-ovi PIK-ovi

Nije tajna da je PIK „Bečej“ u prethodnim godinama osnovao nekoliko svojih preduzeća, recimo, Agrobečej i slične, pretpostavlja se da je jedan od razloga bio i presipanje novca iz raznih PIK-ova u razne PIK-ove. Jedna od relativno novih firmi PIK-a je i PIK Energie d.o.o. (dakako, nalazi se na istoj adresi gde i „veliki“ PIK), koja je osnovana u septembru 2010. godine. Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom električne energije, a suvlasnici su Nantes Energie d.o.o. iz Zemuna (50,4%), PIK Bečej Agrobečej d.o.o. iz Bečeja (35%), Nouet Energy d.o.o. iz Beograda (7,3%) i Nicco d.o.o. iz Beograda (7,3%).
PIK Energie je, po podacima iz finansijskog izveštaja iz 2010. godine (u septembru te godine je osnovana firma) poslovao sa gubitkom i nije imao nijednog zaposlenog. Što se 2011. godine tiče, kako se navodi u registru Agencije za privredne registre, prijem finansijskog izveštaja nije evidentiran…

Ovaj problem bi osujetio usvajanje plana reorganizacije (sanacije) PIK-a, koji je bio predviđen za kraj marta, jer su neki od poverilaca kombinata dali prigovor na taj plan, a to je učinila i država kako bi odložila ročište u Privrednom sudu u Novom Sadu, koji je potom zakazan za 4. jun, a tog dana će poverioci PIK-a da se izjasne o planu reorganizacije.
Inače, država je, prema rečima Vasina, donela odluku da otkupi od banaka 40 posto potraživanja, i da time, i sa svojih 11 posto obezbedi odlučujući uticaj i vlasništvo nad PIK-om „Bečej“.
Na internet sajtu Privrednog suda može se videti da je od 28. marta, kada je odloženo izjašnjavanja poverilaca o planu reorganizacije, sudu upućeno više od 10 podnesaka, od stečajnog upravnika PIK-a Pavela Severinjija, od fizičkih lica, od firme Irva investicije bivšeg vlasnika PIK-a Đorđija Nicovića, lizing kuće itd. Nema informacija o sadržaju podnesaka, međutim, pretpostavlja se da su neki od njih prigovori na plan reorganizacije.
Svakako će biti interesantno 4. juna, koji će biti odlučujući dan za PIK „Bečej“. Ukoliko se ročište za izjašnjavanje poverilaca o planu reorganizacije kombinata ponovo ne odloži.

K.D.F.

 

 

Naslovi

Popularni Članci