Prvi korak ka regionalnom vodovodu: Čeka se potvrda NIP-a

  18 maj 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O projektu regionalnog vodovoda Bečej - Novi Bečej govori se nekoliko godina, a izgleda da će ove godine biti učinjen prvi korak ka ostvarenju te ideje. Za uspostavljanje regionalnog vodovoda potrebno je obezbediti 24 miliona evra. Samo izrada projektno-tehničke dokumentacije košta oko 12 miliona dinara.

U Vodokanalu kažu da imaju informaciju iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) da će biti odobren novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije za regionalni vodovod Bečej-Novi Bečej, ali čekaju konačnu potvrdu iz NIP-a. „Radi se o iznosu od 12 miliona dinara, 8.400.000 dinara obezbedio bi NIP, a ostatak bi podelile opštine Bečej i Novi Bečej u skladu sa sporazumom dve opštine. Mi smo za taj novac konkurisali u ime obe opštine, a kako prenose mediji, ispada da je to ideja i zasluga Novog Bečeja. Ideja je potekla od nas, naše opštine, sa željom da rešimo problem vodosnabdevanja i naših naseljenih mesta, a i
komšijske opštine, imajući u vidu da imamo dovoljno vode u rezervama“, rekla je tehnička direktorka Vodokanala Svetlana Karabaš.

Kako napraviti dobru vodu od loše vode?

Prema Strategiji vodosnabdevanja i zaštite voda u Vojvodini, sirova voda za piće na izvorištu u Novom Bečeju pripada kategoriji H – voda najgoreg kvaliteta.
Prema istoj strategiji, sirova voda za piće na izvorištu u Bečeju pripada kategoriji B – voda visokog kvaliteta, koja zahteva brze i jeftine postupke obrade.
Izvršena su merenja i ispitivanja koja su dokazala da izvorište pijaće vode u Bečeju ima dovoljne kapacitete za narednih 25-30 godina da snabdeva stanovništvo i industriju obe opštine.

U vezi sa obezbeđivanjem novca za izradu projektno-tehničke dokumentacije u izjavi za Bečejski mozaik na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov je rekao: „Preko Regionalne agencije Bačka na čelu sa gospodinom Srđanom Vezmarom, iz NIP-a je dobijeno za Bečej 11,5 miliona dinara za projektnu dokumentaciju regionalnog vodovoda Novi Bečej-Bečej. To je moglo možda da se desi i ranije, nažalost nije se desilo, ne znam zbog čega, zbog navodno nedovoljno dobre dokumentacije. Međutim, moram da istaknem da zahvaljujući mom dobrom lobiranju uspeli smo to da će Bečejci dobiti sredstva za projektnu dokumentaciju. Za kompletan vodovod je potrebno negde oko 24 miliona evra, s tim da postoje dve mogućnosti, da cev ide po dnu reke Tise ili po brani. Mislim da je najjeftinije da ide po brani, ali o tome može da vam priča tehnička direktorka Vodokanala Svetlana Karabaš koja je za takav projekat dala kompletnu dokumentaciju, a naša Svetlana Glavaški (šefica kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej; prim. nov.) je to sve upakovala u projekat i tako smo to odneli u NIP, a uz dobro lobiranje uspeli smo to i da završimo“, rekao je Vrebalov.
Inače, nedavno je iz lokalne samouprave Novog Bečeja saopšteno da je, između ostalih, i projekat regionalnog vodovoda Bečej-Novi Bečej predstavljen u Vojvođanskoj kancelariji u Briselu. Prema tvrdnjama iz Novog Bečeja (citirana je izjava Irene Živković, direktorke Regionalnog centra za društveni razvoj „Banat“) postoje indicije iz Brisela da se u vrlo kratkom roku obezbedi novac za izgradnju regionalnog vodovoda.

Priredile LJ.M. i K.D.F.Naslovi

Popularni Članci