Javno preduzeće Toplana: U petogodišnjem planu je korišćenje geotermalne energije

  27 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grejna sezona za korisnike sistema daljinskog grejanja završena je 21. aprila, ali će sistem Toplane ostati u pripravnosti do 3. maja, a potom počinje remont postrojenja i priprema za narednu grejnu sezonu, saopšteno je iz Javnog preduzeća Toplana.

Ocenjujući proteklu grejnu sezonu direktor Toplane Dejan Babin je rekao da je zagrevanje objekata zahtevalo znatno više energije u poređenju sa prethodnim godinama, ali da je Toplana uredno isporučivala toplotnu energiju korisnicima.
„Proteklu zimu karakterišu izuzetno niske temperature, tokom februara je zabeležen najhladniji period u proteklih 25 godina, tako da je sistem daljinskog grejanja praktično bio na najjačem testu od nastanka preduzeća. Nismo imali prekida u grejanju osim kratkog zastoja od dva-tri sata koji je prouzrokovan prekidom isporuke gasa i za potrošače na niskom pritisku i za Toplanu. Imamo veoma mali broj prigovora na kvalitet grejanja, a jedan od razloga je što smo uvažili sugestije i prigovore naših korisnika i poradili na tome“, rekao ja Babin.
On je napomenuo da je od ove grejne sezone u kolektivnim stambenim objektima uvedena mogućnost prelaska na individualno merenje isporučene toplotne energije i razgraničenje troškova između korisnika: „Uveli smo delitelje troškova toplotne energije u pet objekata i na taj način građani mogu sami da doziraju koliko energije žele i tako utiču na iznose na računima, tako da nemamo više prigovora te vrste. Na taj način se povećava i komfor i racionalizuje se korišćenje toplotne energije. Napuštamo sistem centralnog upravljanja i prelazimo na koncept u kojem korisnici sami određuju količinu energije koja je potrebna za zagrevanje njihovog stambenog prostora. Sistem u kome je upravljanje potrošnjom energije spušteno na nivo korisnika ima velike prednosti u odnosu na klasične sisteme daljinskog grejanja, s jedne strane korist imaju potrošači, a sa druge strane niža specifična potrošnja energije po objektu dozvoljava smanjenje kapaciteta svih elemenata sistema, od mesta proizvodnje do mesta isporuke toplotne energije. Racionalizacijom sistema na ovakav način smanjuje se i iznos sredstava koje je potrebno uložiti u njegovu rekonstrukciju, pojednostavljuje njegovo funkcionisanje i redukuju se troškovi eksploatacije i održavanja. U narednih nekoliko godina planiramo dalju rekonstrukciju sistema“.
Direktor Toplane je rekao da rezultati primene individualnog merenja isporučene toplotne energije po objektu u prvoj grejnoj sezoni pokazuju da je potrošnja manja u odnosu na ostale objekte. „Uzimajući u obzir da je ugradnja delitelja troškova i prelazak na individualno merenje u kolektivnim stambenim objektima moguća isključivo u periodu između dve grejne sezone, svi zainteresovani korisnici mogu da se jave u Toplanu već početkom maja da bi dobili detaljne informacije i da bi na vreme podneli zahtev za dobijanje tehničkih i drugih uslova za nabavku i ugradnju opreme. Tokom ove sezone doneta je i odluka o ukidanju naknade za priključenje na sistem daljinskog grejanja, a time se troškovi priključenja novih korisnika svode na finansiranje priključnog toplovoda i podstanice. Imajući u vidu da je u centru grada stepen pokrivenosti instalacijama Toplane preko 90 posto i da na raspolaganju ima dovoljno kapaciteta, pozivam sve koji su zainteresovani za priključenje da se jave posle prvomajskih praznika. S obzirom na to da je grejna sezona završena apelujem na naše korisnike da plate račune iz protekle grejne sezone ukoliko su u mogućnosti, ukoliko nisu, do kraja maja treba da dođu u Toplanu da se dogovorimo na koji način možemo da napravimo sporazume o odloženom plaćanju“, objasnio je Babin.
Što se tiče dalje rekonstrukcije toplovoda, izrada projektno-tehničke dokumentacije za drugu fazu rekonstrukcije magistralnog vrelovoda je pri kraju, a sa tim projektom Toplana će konkurisati za dobijanje novca u fondovima Evropske unije. „Sledeće godine Toplana planira da uradi projektnu dokumentaciju i za treću fazu rekonstrukcije, ali ne mogu da odgovorim na pitanje da li će i kada doći do realizacije te treće faze. Međutim, Toplana ima koncepciju čijom realizacijom bi postala savremen sistem sa znatno nižim eksploatacionim troškovima, troškovima održavanja i upravljanje sistemom bilo bi spušteno na nivo pojedinačnih korisnika. Do kraja godine planira se početak izrade studije o mogućnosti korišćenja geotermalne energije u sistemu daljinskog grejanja koja treba da nam da odgovor na pitanje na koji način je to moguće i po kojoj ceni. To bi bila poslednja faza u tom ciklusu i to je petogodišnji plan razvoja Toplane“, rekao je direktor ovog javnog preduzeća.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci