ERRE JÁRVA - Közbiztonsági rémálmok

  27 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Eltűnt Zdravko Gložanski mellszobra.
Zdravko Gložanski (1915-1941) az óbecsei kommunista ellenállás egyik vezetője volt és magyar csendőrök oltották ki az életét. Abban az időben – ’41 őszén – magyar fegyveres erők megöltek, kivégeztek számos ellenállót (pl. Samu Mihályt is), akiknek a jelentős részük magyar kommunista volt.

Mellékesen, Gložanski, szerintem, forogna a sírjában, ha tudná, hogy a róla elnevezett iskola tornatermét (!) a közelmúltban két pap is felszentelte – a pravoszláv meg a katolikus is! Tetszik tudni, állami iskoláról van szó, nem egyháziról, még akkor is, ha valaha katolikus apácazárda volt ott. Persze ott voltak az állam képviselői is, ahogyan újabban szokássá vált, méghozzá községi és tartományi szintről is. Az egyházakkal igyekszenek jóba lenni a politikusok... az állam szekuláris jellege meg jól mutat az alkotmányban.
Na, de, vajon soviniszták voltak-e a tettesek? Vagy politikai okokból tüntették el a nevét viselő iskola elől a kommunista ellenálló szobrát? Vagy egyszerűen az újrahasznosításban érdekelt magánvállalkozók közül valaki(k) úgy gondolták, hogy túl régóta (1977) áll az már ott és hasznos lenne beolvasztatni?
Ezek a kérdések egészen biztosan feltevődtek volna, ha neadjisten eltűnik pl. az alsóvárosi Petőfi-szobor. Mint ahogyan meg is történt a szinte rituális felzúdulás, amikor a „szerb rozsda” kikezdte a Lánglelkű szobrát.
Az egymást éltető sovinizmusok és nacionalizmusok városkájában nagyon jól tudják mit és miért tesznek a magyargyűlölő jelszavak szerzői és a Petar Karađorđević szerb király szobrát „kikezdők”.
Bízzunk benne, hogy Gložanski szobrát „csupán” a „fémkedvelők” vitték el, amiből a végkövetkeztetés az lehetne, hogy Óbecsén (is) be kell mindent kamerázni, minden mozdíthatót, ami persze önmagában nem sokat jelentene. Hiszen kapucniban is lehet lopni, törni, zúzni.
Van egy „jobb” ötletem – állítsanak őrt a Petőfi-, a Karađorđević-, és az összes többi szoborhoz, meg a falakon levő emléktáblákhoz. Sőt, legyen őr (fegyveres?) minden soron, minden utcában – rendőr ugyanis kevés, meg hát azokat is lefoglalja a lámpa nélküli biciklisek büntetgetése. Így meglesz a közbiztonság (másképp aligha, mondanák a cinikusok), és sokaknak munkája is lenne, pontosabban sok párttag jutna munkahelyhez.
A kérdés persze az, hogy mindezt ki fizetné (a községnek, mint tudjuk, semmire nincs pénze...), de az is, hogy ez jogilag vajon kivitelezhető lenne-e? Gyanítom, hogy ez utóbbi kérdésre nemleges a válasz, hacsak a szobor- és utcaőröket nem soroznák be a csőszök közé (Pecellón bejött, Óbecsén miért ne jönne be?).
Óbecsén viszont oda kellene figyelni az esetleges „polgárőrök” (vagy akármi) nemzeti összetételére. Egyrészt be kellene tartani a fele-felét, másrészt a Picóderben nem nagyon lehetne magyar őr, Alsóvároson, de főleg az Újfaluban meg nem nagyon lehetne szerb.
Jól meg kellene gondolni az egyenruhák színét is: a köztudatban ugyanis a zöld a magyar, a kék meg a szerb szín, habár mindkét ország válogatottja pirosban játszik, de ki látott még piros ruhás őrt?! A sárga nem jön számításba – kivéve, ha a demokratáknak abszolút többségük lesz a községi parlamentben. A kéket egyébként már lefoglalta egy fegyveres testület (igaz, a zöldet is, habár annak az utóbbi időben inkább a terepmintás változatát szabványosította), de abból – a rendőrségből – nem sok a haszon. Meg hát a „zöldingesek” elnevezés sem lenne éppen hízelgő, legalábbis szerintem (biztos vannak, akik másképp gondolják, hiszen már évek óta „díszeleg” az odafújt nyilaskereszt az egyik alsóvárosi ház falán). Marad a fekete, az őrző-védők kedvenc színe, de azt bizonyos negatív történelmi vonatkozások is terhelik. A barnáról nem is beszélve.
Mondjuk, lehetnének sötétlilák...
Belegondolni is nehéz, mennyi részletre kellene odafigyelni...
Hagyjuk tehát a közbiztonság témáját, kampány van: némi mozgás tapasztalható a Tisza-kanyarban levő betonlépcsőknél („strand”), beígérve a piac felújítása, egyelőre nem épül a fürdő, nem tudni, hogy mi lesz a rohammunkával épített, majd fölrobbant kútra már kifizetett közpénzzel, lesz-e kártérítés, ki a hibás, a VMSZ Böjte Csabával kampányozott, a demokraták rájöttek arra, hogy az a másik helyi lap valójában pártlap, miközben a községtől kap közpénzeket... De jó lenne, ha a közpénzekből finanszírozott lapok közül pátriánkban csupán egy lenne pártlap...

Márton Attila

Naslovi

Popularni Članci