Troškovi grejanja od 75.000 do 195.000 dinara: Nije svejedno čime se grejemo

  20 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hladno vreme i relativno niske temperature za ovo doba godine stvaraju probleme mnogim građanima, jer je grejanje u aprilu neuobičajeno i pripremljene zalihe ogreva u mnogim domaćinstvima su potrošene. Pored toga, grejna sezona je završena 15. aprila, ali mnoge toplane su najavile da će biti u pripravnosti do 1. maja i biće obezbeđeno grejanje ukoliko prosečna temperatura bude tri dana niža od 12 stepeni.

Ove činjenice upućuju na potrebu sagledavanja prednosti i manjkavosti dosadašnjeg načina grejanja u cilju što racionalnije i ekonomičnije potrošnje energenata.
Objavljujemo proračune stručnjaka iz ove oblasti radi lakšeg poređenja cena energenata za grejanje stambenih objekata.
S obzirom na to da je grejna sezona zvanično završena, direktor firme Gas Bečej Radoslav Ivanović smatra da je pravo vreme za poređenje troškova različitih energenata za grejanje, imajući u vidu da raspolaže podacima o tome koliko je prirodnog gasa potrošeno ove grejne sezone.
Stručnjaci su proračunali potrošnju energije za grejanje porodične kuće od 100 kvadratnih metara u grejnoj sezoni 2011/2012. godine.
„Analizirali smo potrošnju gasa u klasičnim kotlovima, zatim u kondenzacionim kotlovima, to je tehnološki viša faza, potrošnju iste energije pretvorenu u kilovat sate, ukoliko bi se stambeni objekat grejao na struju, na toplanu, lignitom, drvetom, lož uljem, propan butanom itd. To je vrlo plastično prikazano na nivou troškova za celu grejnu sezonu, i svako ko želi, može da se pozabavi ovom problematikom i iskazanim podacima. Iz analize se vidi da se troškovi kreću u dijapazonu od 75.000 do 195.000 dinara u odnosu na način grejanja i vrstu energenta, a da je gas među najjeftinijim energentima. Mi smo ove godine prodali više od tri miliona kubika prirodnog gasa, a to nije slučajno, nego je rezultat toga što je grejanje na gas jeftinije od nekih drugih načina grejanja“, rekao je Ivanović.

Toplana danas završava grejnu sezonu

Bečejska Toplana će, kao i druge u Srbiji, biti u pripravnosti do 1. maja. Zbog hladnog vremena Toplana će grejati do petka, a potom će po potrebi, ukoliko temperatura bude niža od 12 stepeni.

Aktuelna cena gasa je 41,04 dinara, to je cena od prošle godine za domaćinstva, a za privredu je 37-39 dinara.
Ivanović je prokomentarisao i nedavnu izjavu direktora Srbijagasa, koji je najavio pojeftinjenje gasa: „Čuo sam da se priprema pojeftinjenje. Ne znam da li je reč o predizbornim pričama ili ne, ali mi za sada nemamo zvanične informacije o pojeftinjenju. Pojeftinjenjem bi se moglo smatrati i to što se cena neće menjati ili će biti odraz zaliha koje se stvaraju u Banatskom dvoru. Ako se prirodni gas nabavi po nižoj ceni od aktuelne, možemo očekivati pojeftinjenje“.
Direktor Gasa se zahvalio i potrošačima koji uredno plaćaju račune, a pozvao je dužnike da dođu u firmu kako bi se dogovorili o reprogramu duga. „Ukoliko se dužnici ne pojave, moraće da snose sankcije za neplaćene dugove, a to će biti isključivanje i pokretanje postupka naplate sudskim putem. Do sada je naplaćeno 70 posto naših potraživanja i sa takvim podacima nismo zadovoljni“, rekao je Ivanović.

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci