Obeležen Svetski dan Roma u Bečeju: Opština će pomoći da Romi bolje žive

  13 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osmi dan aprila, Svetski dan Roma, obeležen je u svetu i u Srbiji raznim manifestacijama, sa ciljem da se ukaže na probleme Roma i da se vlasti podstaknu na unapređivanje položaja ove nacionalne zajednice. U Bečeju je prošlog četvrtka priređen program u Gradskom pozorištu u organizaciji opštine Bečej i kancelarije za romska pitanja, u saradnji sa Kancelarijom CARE Srbija i Novosadskim humanitarnim centrom.

Pred polupunom salom, pretežno mladih iz srednjih škola, svečanost je otvorio predsednik opštine Bečej Peter Knezi, koji je ukazao na to da je opština Bečej „osetila potrebu“ da pruži pomoć i podršku romskoj zajednici u opštini i „već sedam godina radi na tome“, i da je urađeno nekoliko projekata u cilju poboljšanja socijalnog i ekonomskog položaja Roma. „Lokalna samouprava, kao višenacionalna i višekonfesionalna zajednica, opredelila se za takav put i izuzetno mi je drago da smo našli zajednički jezik. Imali smo jedan vredan projekat 2010. godine koji je završen krajem prošle godine, i kojim smo oko 40 miliona dinara međunarodnog novca doneli u Bečej, a radilo se o obezbeđivanju boljih uslova života za naše sugrađane Rome. Nastavićemo da ostvarujemo takve projekte i ubuduće, lokalna samouprava će u svako doba izaći u susret svima onima koji na taj način žele da poboljšaju svoj život, a priroda, život i sudbina ih je dovela u situaciju da im treba obratiti posebnu pažnju“, rekao je Knezi.

Oko 80 odsto Romkinja je nepismeno

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji živi oko 108.000, a prema nezvaničnim procenama oko 450.000 Roma. Prema procenama Nacionalnog saveta Roma u oko 600 neformalnih naselja, a više od sto je na teritoriji Beograda, živi između 600.000 i 700.000 Roma. Tek pet odsto Roma ima stalno zaposlenje, 80 posto ih je funkcionalno nepismeno, a između tri i pet hiljada pravno nevidljivo.
Procenjuje se da su osnovni uzroci teškog položaja Roma, loši i nehigijenski uslovi u kojima žive, a upozorava se i na težak položaj Romkinja koje predstavljaju najmanje obrazovanu grupu žena u Srbiji. Oko 80 posto Romkinja je formalno nepismeno, sa gornjom granicom od četiri razreda osnovne škole, bez bilo kakve kvalifikacije i u većini slučajeva one nemaju prava da samostalno odlučuju o svom školovanju. Romske devojčice u velikom broju napuštaju osnovnu školu u ranom pubertetu zbog udaje i brige o deci.
U Ministarstvu prosvete navode da broj romske dece u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima, u Srbiji raste iz godine u godinu. Prema podacima Ministarstva prosvete, na fakultetima u Srbiji ima 149 studenata romske nacionalnosti, a prema podacima Univerziteta u Novom Sadu, na fakultetima u tom gradu studira 300 Roma.

U toku programa izvedena je himna „Đelem, đelem“ koju je napisao Žarko Jovanović nakon poniženja koje su Romi preživeli tokom Drugog svetskog rata, a koja je ustanovljena na prvom Svetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine, kada je doneta i odluka da 8. april bude Dan Roma i da zastava Roma bude plavo-zelene boje sa crvenim točkom u sredini. Pročitan je i kratak istorijat o nastanku i razvoju romskog pokreta. U Srbiji ima preko 1.000 romskih nevladinih organizacija koje daju svoj doprinos da se pokret osnaži i da se na različite načine pokrenu inicijative važne za romsku zajednicu. Posebno je istaknut ženski romski pokret u Srbiji koga je inicirao Romski informativni centar iz Kragujevca, a u žensku romsku mrežu je uključeno preko dve stotine Romkinja.
Potom su prikazane predstave Forum teatra „Da li ti želiš, ja želim“ i „Život po mojoj meri“ koje su nastale nakon jednogodišnjeg rada sa grupom mladih iz romske i neromske populacije iz Bečeja i Novog Sada. U predstavama su obrađene teme koje predstavljaju prepreke u obrazovanju romskih devojčica, scene iz života Roma i Romkinja u Srbiji, i one predstavljaju mozaik direktnih i indirektnih iskustava učesnica i učesnika projekta.

LJ.M.

Neredi na Svetski dan Roma: ne žele Rome u svom naselju

Na Svetski dan Roma u Srbiji povređeno je 12 policajaca u masovnim neredima u Resniku koje su organizovali „obični ljudi iz komšiluka“ koji ne žele da Romi žive u njihovom naselju. Policija je ranije privela četiri osobe na razgovor, a tokom 8. aprila privedeno je još osumnjičenih, saopšteno je iz policije. Prema pisanju e-novina, izvori iz policije navode da su rasnu podršku meštanima Resnika pružili navijači Rada i Crvene zvezde.
Neredi su izbili dok su postavljani kontejneri (kuće) za Rome u Resniku.

 

Naslovi

Popularni Članci