Sporаzum o pristupаnju REC: Za prava i jednakost

  20 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sporаzum o pristupаnju REC progrаmu EU zа prаvа, jednаkost i držаvljаnstvo, čiji je budžet 439 miliona evra bespovratnih sredstava, potpisali su 16. jula u Beogradu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Program će omogućiti organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama da pristupe finansijskim sredstvima za realizaciju programa i projekata zaštite osnovnih prava.
Đorđević je posle potpisivanja sporazuma u Palati Srbija rekao novinarima da će u narednom periodu biti objavljen javni poziv kako bi nevladine organizacije i državne institucije mogle da se prijave.
„Ovaj program podrazumeva 439 miliona evra, koliko iznosi fond EU kada su u pitanju projekti iz ove oblasti“, rekao je Đorđević i dodao da EU želi da finansira oblast prava i jednakosti, inkluzije Roma, borbe protiv nasilja i diskriminacije, i druge koje se odnose na vladavinu prava.
 Đorđević je podsetio da Srbija sa EU sprovodi i projekat posvećen migrantima MADAD 2, navodeći da je Srbija preduzela sve kako bi maloletnim migrantima pružila sve što im nedostaje.
„Mislim da smo na pravom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Srbija vrlo brzo biti u EU“, rekao je Đorđević.
 Fabrici je kazao da je Srbija prva zemlja iz regiona koja se pridružila tom programu koji naglašava važnost vladavine prava.
Program će, kako je naveo, omogućiti Srbiji da dodatno razvije oblast jednakosti i prava.
Dodao je da se program fokusira na devet ciljeva među kojima su promovisanje nediskriminacije, suzbijanje ksenofobije i homofobije, unapređenje prava osoba sa invaliditetom, borba protiv nasilja, obezbeđivanje najvišeg nivoa zaštite podataka.
Fabrici je najavio da će u septembru biti organizovan seminar tokom kojeg će biti objašnjeni detalji programa.
„Program traje sedam godina i budžet je 440 miliona evra, odnosno 63 miliona godišnje. Omogućiće realizaciju brojnih aktivnosti i razvijanje kapaciteta važnih i za proces pristupanja Srbije EU i za ispunjenje uslova iz poglavlja 23 i 24 (vladavina prava)“, kazao je Fabrici.       

(Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci