Kod spomen obeležja na obali Tise: Parastos žrtvama

  03 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka, 27. januara, na dan kada je pre 70 godina izvršen zločin nad nevinim ljudima u Bečeju, sveštenici bečejske pravoslavne crkve održali su parastos poginulima u fašističkom pogromu 26, 27. i 28. januara 1942. godine, kod spomen obeležja na obali Tise.

Po veoma hladnom vremenu parastosu i obeležavanju 70. godišnjice bečejske racije prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, udruženja Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata opštine Bečej, političkih partija, Saveza samostalnih sindikata i drugih udruženja i organizacija, rodbina i građani, kao i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova koji je u ime Vlade Vojvodine iskazao poštovanje prema žrtvama koje su pre 70 godina stradale na tom mestu.
„Januar je uvek tužan mesec, kada širom Vojvodine, a imali smo prilike u prethodne dve nedelje da to vidimo i u Čurugu, Novom Sadu, Šajkašu, obeležavamo jedan od najtragičnijih događaja na ovim prostorima, koji je doveo do žrtava koje nikada ne smemo i nećemo zaboraviti. Mi smo generacija koja ima dužnost da se seća, da poštuje, da žali za onima koji su završavali svoj život na mučenički način, ali smo i generacija koja ima tu privilegiju da gajeći sve ono što krasi Vojvodinu – zajedništvo, lepotu različitosti, multietničnost, multikulturalnost, poštovanje među nama – pokuša da ublaži bol za onima koje smo izgubili na zverski način. Oni koji su činili te zločine se mogu nazvati jednim zajedničkim imenom – neljudi, a na nama je dužnost da budemo ljudi, da praštamo, ali da nikada ne zaboravimo žrtve i da poštovanje prema njima nikad ne izgubimo“, rekao je Vasin.
Na komemorativnom skupu ispred udruženja SUBNOR-a prisutne je pozdravio i Gradimir Džigurski: „Ovu istorijsku činjenicu danas nastoje da izvrnu upravo pristalice fašista koji su se nakon toliko godina ponovo oglasili u svetu pa i kod nas. Iz pomenutog razloga nemojmo dozvoliti da nas mračni umovi ponovo zavade i kod naroda izazovu mržnju i nespokojstvo. Kao što ova naša reka Tisa teče i spaja narode i države, tako i mi treba da gradimo mostove mira i dobročinstva za dobrobit nas samih i budućih pokoljenja. Odajući pomen žrtvama fašističke racije, želimo da današnji dan ostane zapamćen kao veliko zlo XX veka“.
Džigurski je rekao da je u Bečeju najviše ljudi stradalo baš 27. januara, na dan velikog hrišćanskog pravoslavnog praznika Svetog Savu, a pošto se na taj dan obeležava i Svetski dan holokausta, tog dana će se i nadalje održavati pomen stradalim građanima u bečejskoj raciji.
Prisutnima se obratio i predstavnik Memorijalnog društva „Racija 1942“ iz Čuruga, Aleksandar Veljić, koji je istakao da se došlo do podataka da je u bečejskoj raciji ubijeno 400 ljudi, ali da to nije i konačan broj žrtava.
U ime Srpske pravoslavne crkve parastos je služio sveštenik Dejan Stanojev u sasluženju Milana Malinića i sveštenika iz Bačkog Petrovog Sela i Turije. Zatim su uz muziku Gradskog duvačkog orkestra na spomen obeležje vence položili Miroslav Vasin u ime Vlade Vojvodine, predsednik opštine Peter Knezi, zamenik predsednika opštine Budislav Medurić i predsednik Skupštine opštine Bečej Dušan Jovanović u ime lokalne samouprave, kao i delegacije udruženja boraca, penzionera, sindikata, političkih partija, a rodbina nastradalih i sugrađani su zapalili sveće.
Po završetku parastosa, u Gradskom pozorištu prikazan je dokumentarni film „Deca besmrtnosti“ u produkciji Eparhije Bačke, a u narednom periodu će biti snimljen i deo koji obrađuje događaje iz 1942. godine u Bečeju.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci