Obeležen dan Svetog Save: U crkvi, u školama i zajednički

  03 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom dana Svetog Save, 27. januara, koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja kao praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, utemeljitelju srpske države i crkve, kulture, školstva i duhovnosti, a škole u Srbiji kao školsku slavu, 26. januara u Gradskom pozorištu održana je Svetosavska akademija u organizaciji Tehničke škole i pravoslavne crkvene opštine. Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, pravoslavne crkve, ustanova i organizacija, direktori škola, prosvetni radnici, učenici i građani.

Svečana akademija počela je Svetosavskom himnom u izvođenju crkvenog hora „Sveti velikomučenik Georgije“ i pozdravnim govorom Svetlane Tomić, direktorice Tehničke škole.
„Svetosavlje, Nemanjićka tradicija, kosovska tragedija, seobe i vaskrs srpske države su duboko utkani u svest narodnog bića. Nema dela iz bogate riznice narodnog stvaralaštva koje nije na tome zasnovano ili time prožeto. Međutim, ništa nije utisnulo tako dubok pečat na formiranje srpskog nacionalnog bića kao kult Svetoga Save i Svetosavlje, i ništa nije prevazišlo nacionalne okvire tako daleko kao što je delo Svetog Save“, navedeno je između ostalog u besedi o Svetom Savi, koju je govorio veroučitelj Goran Bajšanski.

Nagrađeni

Svetosavske nagrade za najbolje literarne radove uručene su Katici Tomić iz Tehničke škole, Slaviši Vazić i Tamari Češljarov iz Gimnazije u kategoriji srednjih škola, a u kategoriji osnovnih škola Vesni Matijević iz OŠ „Sever Đurkić“, Mirjani Eremić iz OŠ „Petefi Šandor“ i Mini Stojkov iz OŠ „Zdravko Gložanski“. Prva nagrada za grupni likovni rad uručena je učenicima ŠOSO „Bratstvo“, drugu nagradu dobila je Elena Glavaški iz OŠ „Zdravko Gložanski“ i treća nagrada dodeljena je učenicima OŠ „Petefi Šandor“ za grupni likovni rad. U kategoriji predškolskih ustanova Maša Trivanović osvojila je prvu nagradu, drugo mesto pripalo je Fedoru Jovanoviću, a treće mesto osvojili su Teodora Mišković, Ljubiša Bajić, Anastasija Hosu i Gala Jevtimijević iz Dečjeg vrtića „Labud Pejović“. Za grupni likovni rad nagrađena su i deca iz jaslica ove predškolske ustanove.

Na manifestaciji su pored učenika Tehničke škole učestvovali i učenici Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske, ŠOSO „Bratstvo“ i KUD „Đido“. Po završetku programa sveštenik Dejan Stanojev uručio je svetosavska priznanja najuspešnijim učesnicima likovnog i literarnog konkursu na temu „Svetosavlje i naše doba“.
Školska slava Sveti Sava je 27. januara u bečejskim školama obeležena prigodnim svečanostima. U prepodnevnim satima u pravoslavnoj crkvi, u prisustvu učenika koji pohađaju veronauku u školama, veroučitelja, direktora škola i građana, održana je liturgija i propoved, a nakon pričesti učenika usledilo je tradicionalno osvećenje kolača i koljiva svih škola iz Bečeja, koje su zatim, pojedinačno, u školskim zgradama održale priredbe.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci