O konferenciji za novinare koja nije održana: Bez reči o problemu da ne bi bilo problema

  03 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Marko Đapić, predsednik Upravnog odbora JP Komunalac i Slobodan Zlokolica, član Odbora revizora preduzeća za komunalne delatnosti Potisje (većinski vlasnik je opština) za ponedeljak su sazvali konferenciju za novinare na kojoj je trebalo da bude reči o sporazumu između Komunalca i Potisja u vezi sa isplatom ugovorenih obaveza između ova dva preduzeća, međutim, ona nije održana, bar ne onako kako je bilo planirano.

Sa zakašnjenjem dužim od 15 minuta, Đapić i Zlokolica su novinare obavestili da je neposredno pre početka konferencije na kojoj su želeli da govore o problemima u odnosima između Komunalca, Potisja i opštine, došlo do „određenih telefonskih poziva i pomaka u celoj priči“, te ona nije održana. Đapić je novinarima saopštio da do potpisivanja sporazuma nije došlo, niti će se to desiti, bar ne u „postojećem obliku“, a da će o svim daljim dešavanjima i eventualnim novim problemima novinari blagovremeno biti informisani.
I nikom ništa, no, javnost sada bar zna da je neko s nekim hteo da potpiše nekakav sporazum u vezi s nekakvim problemom. Neidentifikovani problem, kako to obično biva, ima veze s novcem.
Zlokolica je rekao sledeće, ali ništa nije pojasnio: „I od strane firme Aliska tera, kao manjinskog partnera u Potisju i od strane koalicije koja čini lokalnu samoupravu, imamo uveravanje da postoji dogovor da će se već narednih dana održati zajednički sastanak, na kojem će postojeći problemi biti rešeni. Nakon toga ćete biti obavešteni o detaljima. Takođe imamo vrlo jaka i ozbiljna obećanja da će se pristupiti i rešavanju odnosa u Potisju, koji do sada nisu bili dobri, i da će se oni rešiti na trajan način da bi se u nekoj perspektivi to preduzeće postavilo na zdrave noge“. Zlokolica nije želeo da otkriva detalje rekavši: „Tema koja je trebala da bude na današnjoj konferenciji za novinare je samo jedan segment kompleksne priče, ali morate da nas razumete da smo zamoljeni da ne iznosimo detalje da ne bismo pravili dodatne probleme ako do njih ne mora da dođe, a u interesu opštine, Potisja i Komunalca“.
I u jednom i u drugom komunalnom preduzeću već nekoliko godina zaista postoje razni problemi o kojima je Bečejski mozaik u više navrata pisao i u vezi kojih lokalna samouprava i nadležni nisu činili ništa (ili nedovoljno). Nije jasno koji od njih je sada na redu, pa podsećamo samo na neke od evidentiranih problema.
Kada je na mesto direktora Komunalca 2008. godine postavljena Eržebet Feher, nakon godišnjeg popisa osnovnih sredstava u ovom javnom komunalnom preduzeću pojavile su se nejasnoće.
Naime, Upravni odbor javnog preduzeća nije usvojio izveštaj koji je u januaru 2009. godine prezentovala centralna komisija, jer su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju popisa. Formirana je nova komisija koja je ponovila inventar i sadržaj izveštaja o godišnjem popisu osnovnih sredstava se umnogome razlikovao od prvobitnog, pa su se tako na primer na „spisku manjka“ našle razne vrste kosilica, motornih testera, fiskalna kasa, mobilni telefoni, pa i jedan ceo staklenik, a vrednost nedostajućih sredstava je sa 20.000 dinara (iz prvog popisa) skočila na 329.600 dinara, odnosno na 1.097.425 dinara, ako se gleda nabavna vrednost osnovnih sredstava koje nisu nađene u firmi. Takođe, popisom je utvrđeno postojanje osnovnih i obrtnih sredstava po procenjenoj vrednosti od 1.585.100 dinara koji nisu bili upisani u knjige. U izveštaju o godišnjem inventaru za 2010. godinu problem je nastao i u vezi sa štampanjem i izdavanjem ribolovačkih dozvola, kao i sa spaljivanjem neprodatih dozvola za Staru Tisu kod Bisernog ostrva, pre inventara. Bilo je problema i oko količine izlovljene ribe i cene po kojoj se ona prodavala, zatim oko uvođenja naplate parkiranja u gradskoj zoni, koja je umesto reda izazvala negodovanje građana.
Problema je bilo i oko izmene statuta Komunalca, čime bi se omogućilo radnicima da imaju svoje predstavnike u Upravnom odboru, što je zakonom garantovano pravo. Ova procedura je trajala više od godinu dana. Tu su još i nerazjašnjena otpuštanja radnika ili njihovo premeštanje na druga radna mesta, neodgovarajuća komunikacija i saradnja između direktora ovog komunalnog preduzeća i zaposlenih, to jest sindikata, kao i sa Upravnim odborom Komunalca. Prošle godine se iz ovakvih odnosa „izrodio“ zahtev za smenu direktorice Komunalca, a rezultirao je smenom članova Upravnog odbora iz redova Demokratske stranke, koji su podržali inicijativu sindikata i nisu postupili po partijskom nalogu, nego po sopstvenoj savesti. Bilo je toga još i Komunalac je gotovo na svakoj od sednica Skupštine opštine bio jedna od tema o kojoj se raspravljalo, te se u nekoliko navrata za govornicom moglo čuti da se o zakonitosti poslovanja i „pravilnostima“ i nepravilnostima u radu ovog javnog preduzeća bave nadležni organi i policija. Rezultati ovakvih „aktivnosti“ još nisu poznati javnosti.
Sa druge strane, 2008. godine, kada je osnovano drugo komunalno preduzeće, Potisje d.o.o., koje je preuzelo od Komunalca posao iznošenja smeća, nastaju problemi i u odnosima ova dva preduzeća. Prilikom „transfera“ nadležnosti iznošenja smeća, Komunalac je dao u zakup Potisju određena osnovna sredstva. I dok je za vozila i mašine sklopljen ugovor o zakupu, o iznajmljivanju deponije i 29 kontejnera ne postoji ugovor. Ta sredstva koristi Potisje, a Komunalac je plaćao amortizaciju. I ovi problemi su trebali biti rešeni u dogovoru sa osnivačem oba preduzeća, opštinom Bečej.
Što se tiče komunalnog preduzeća Potisje (koje su osnovali opština Bečej u čijem je vlasništvu 51 procenat i firma Aliska tera iz Seksarda sa 49 posto) i tu je od samog osnivanja bilo nejasnoća, tvrdnje advokata da je ono protivzakonito registrovano, zatim u vezi sa sudbinom radnika Komunalca koji su trebali da pređu da rade u novom komunalnom preduzeću i kolektivnom ugovoru koji je Komunalac potpisao sa opštinom, a koji ne važi u Potisju. Nadalje, bilo je spornih momenata u izveštaju o radu Potisja u 2008. godini (o izveštajima za naredne godine nema informacija) koji su uradili članovi Odbora revizora Šandor Pal i Slobodan Zlokolica, koji je otvorio niz pitanja u vezi sa poslovanjem Potisja, o sukobu interesa, ali i o tome zašto predstavnik opštine Bečej Peter Knezi nije nijednom izvestio lokalni parlament o tome kako je zastupao interese opštine u ovom preduzeću. Bilo je i nedostajućih dokumenata, priča o trošenju osnivačkog kapitala, i tako dalje, te su revizori zatražili reviziju poslovanja Potisja od strane nezavisnog revizora kao i reviziju formiranja ove firme.
Dakle, problema zaista ima, a nadajmo se da ćemo uskoro saznati koji od njih su trebali biti tema konferencije za novinare, kao i to o kojim problemima će se raspravljati na najavljenim sastancima između predstavnika Potisja, Komunalca i opštine Bečej i da li će biti moguće rešiti probleme na samo nekoliko sastanaka, a tokom četiri godine to nije bilo moguće.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci