Odštampajte ovu stranicu

Nepravilnosti na izborima u MZ „Bratstvo jedinstvo“: Stigla odluka suda, novi izbori 12. februara

  03 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Mesnoj zajednici „Bratstvo jedinstvo“ u Bečeju, u izbornoj jedinici broj 20 ponovo će biti održani izbori za članove saveta mesne zajednice 12. februara, rekla je Žužana Šliter, sekretar ove mesne zajednice.

Zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora za članove saveta mesne zajednice na tom biračkom mestu 27. novembra 2011. godine, izborna komisija je poništila izbore, a potom je na odluku komisije dvoje građana uložilo žalbe Upravnom sudu. Tako da do sada u toj mesnoj zajednici savet nije ni oformljen. O tome o kakvim je nepravilnostima bilo reči na izborima, ni Žužana Šliter, sekretar mesne zajednice, ni Dušan Jovanović predsednik Skupštine opštine, koji je raspisao izbore, nisu želeli da pričaju dok traje sudski postupak.
S obzirom na to da je Upravni sud u Novom Sadu 20. decembra 2011. godine doneo rešenje da se žalbe odbacuju – u obrazloženju piše da „Upravni sud je ocenio da žalbu treba odbaciti, kao nedopuštenu“ – i da je ono dostavljeno mesnoj zajednici, Žužana Šliter je objasnila da se radilo o tome da je neko od glasača na izbore sa sobom poneo i propagandni pamflet koji je ostavio na stolu pored biračkog spiska, a propust biračkog odbora je bio što taj pamflet nije vratio građaninu ili što ga nije uklonio, pa je neko od birača mobilnim telefonom to slikao (ni slikanje nije dozvoljeno na biralištu), pa je zbog navedenih stvari podnet prigovor na sprovođenje izbora.
„Izborna komisija je na ovom biračkom mestu poništila izbore zbog nepravilnosti i prigovora koji smo dobili i hteli smo da raspišemo drugi krug, međutim, imali smo i dve žalbe na ovakvu odluku komisije, tako da smo proceduru odložili i čekali odluku i rešenje iz Upravnog suda. Sada, kada smo dobili rešenje Upravnog suda koji je odbacio obe žalbe, raspisali smo izbore za 12. februar od 7 do 20 časova na tom biračkom mestu. Žalbe su bile identične, a žalili su se kandidati koji su dobili najviše glasova na tom izbornom mestu, Janoš Sabo i Branislav Mandić, rečeno je da nismo trebali da poništimo izbore zbog toga, a na mene je zbog toga vršen i politički pritisak i dobijala sam pretnje da ću biti tužena i tome slično“, rekla je Šliter. Ona je objasnila da su na izbornom mestu broj 24 već ponovljeni izbori, jer su dva kandidata imala isti broj glasova.
Član Opštinskog veća zadužen za mesne zajednice Ištvan Ačai je potvrdio reči Žužane Šliter u vezi sa nepravilnostima na izbornom mestu 20: „Neki glasači su koristili mobilni telefon, mobilnim telefonom su slikali glasačke listiće i jedan propagandni pamflet koji se našao na stolu, a to zaista ne sme da se radi, i sud je svojom odlukom potvrdio da je izborna komisija dobro postupila što je poništila izbore“.

LJ.M.