Sloboda

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nekako tragajući za idejom oko pisanja komentara koji bi bio aktuelan i imao veze sa nedavnim Svetskim danom slobode medija, na sajtu banjalučkog intermeca sam naišao na tekst o knjizi aforizama u izdanju „Nosoroga“ pod nazivom „Pljačka im materina“, koju je priredio književnik Grujo Lero.

U tekstu je napravljen kratak presek zbirke i piše između ostalog da knjigu otvara Borislav Bogdanović aforizmom: „Sloboda kretanja je zagarantovana, ali nije dovoljno bezbedna“ i „Ko se klanja duboko, najlakše ga je šutnuti“.
Rade Đergović se bavi večitim temama: „Razbio sam fotoaparat stranom izveštaču. Ne želim da kvari sliku o Srbiji“; „Sirotinja daje život za otadžbinu. Nema ništa sitnije“; „Tajkuni kupuju samo domaću robu. Poslanike posebno“.
Nebojša Borovina „slavi“ podelu vlasti i naivnost vlastodržaca: „Podelili su vlast. Njima su pripale finansije, a narodu - policija“; „Nikuda ne idemo, a stigli smo do prosjačkog štapa“.
Slobodan Živanović kaže: „I jesmo magarci - u kakve se konje uzdamo“; „Umro je prirodnom smrću. Od gladi“, te „Nema posla. Nema stanova. Nema hrane. Nema mjesta na groblju - mora se živjeti“.
Aforizmi Ranka Lalovića su socijalni: „Komšiji sam prije mjesec po-zajmio kost za supu - još mi je nije vratio“; „Hoćemo u Evropu, a u narodnim kuhinjama još nema bečke šnicle“; „Usvojen je budžet, ali je stavka za kontejnere i ove godine zaboravljena“ ; „Onaj što je živio od danas do sutra - umro je juče“; „Kad se budala opameti, ode u političare“.
Aleksandar Čotrić je aktuelan: „Kupio sam na tenderu fabriku sa dvesta radnika. Neka ih, hleba ne traže“; „Počinju prolećni radovi. Ustaće kuka i motika“.
Dakle, pročitajte slobodno: „Pljačka im materina“.

V.F.

Više iz ove kategorije « Urbano Platani »

Naslovi

Popularni Članci