Koalicija SNS-SPO se zahvalila građanima: Sledeće nedelje konstituisanje novog parlamenta

  29 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Građani Bečeja su nam ukazali poverenje i pružili podršku, jer smo mi pred njih izašli sa konkretnim rezultatima šta je to što smo uradili u prethodnom mandatu i šta planiramo da uradimo. Merilo vrednosti su pre svega bili konkretni rezultati naše odborničke liste i ono što smo mi nudili i tražili smo poverenje da nastavimo upravo u tom pravcu. Ovolika podrška građana opštine Bečej je nezabeležena, nikada nijedna politička opcija nije imala ovakvu podršku građana opštine. To je čast, to je ponos, ali istovremeno i odgovornost“, rekao je predsednik opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vuk Radojević 27. aprila na konferenciji za novinare predstavnika izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ (koalicija Srpske napredne stranke, Srpskog pokreta obnove, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista i Partije ujedinjenih penzionera Srbije).

Potpredsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Nenad Tomašević se takođe zahvalio građanima Bečeja koji su 24. aprila na lokalnim izborima glasali za koaliciju SNS-SPO, ali i svima onima koji su iskoristili svoje biračko pravo, kao i građanima koji nisu izašli na izbore – oko 47 odsto birača – jer, kako je rekao, i to je iskazivanje stava. On je rekao da su izbori u Bečeju protekli u fer atmosferi, da su bili regularni i da Opštinska izborna komisija nije primila nijedan prigovor na tok glasanja i sve odluke je donela jednoglasno. Tomašević je najavio i održavanje konstitutivne sednice Skupštine opštine Bečej za sledeću nedelju, nakon uskršnjih praznika.
O tome šta građani mogu da očekuju u narednom periodu Radojević je rekao: „Mi smo spremni da nastavimo sa ovako odgovornim, profesionalnim i domaćinskim načinom vođenja opštine Bečej, za to smo dobili poverenje i od toga nećemo odustati. Na svim biračkim mestima na teritoriji opštine Bečej SNS je imala više glasova od drugih političkih opcija, samo na dva izborna mesta je SVM imao nešto više glasova od naše odborničke liste. To pokazuje da smo prepoznati na teritoriji opštine Bečej, da su nam građani sa cele teritorije opštine ukazali poverenje, to je nešto što nas posebno raduje, jer smo u predizbornoj kampanji, za razliku od nekih drugih političkih opcija, vrlo jasno rekli da zastupamo interese svih građana opštine, i to upravo jeste rezultat i pokazao“.
Predsednik opštinskog odbora SNS-a je istakao da nema vremena za slavlje, već se rad nastavlja: „Već smo krenuli u nove projekte i završavamo ono što smo započeli. U petak, pred same izbore, potpisali smo ugovore vredne oko 135 miliona dinara novih investicija na teritoriji opštine, a javna nabavka za rekonstrukciju gradskog trga je okončana i očekuje nas početak radova“.
Predstavnici pobedničke liste na lokalnim izborima istakli su da će i u narednom mandatu nastaviti koalicionu saradnju, a na pitanje novinara da li će, s obzirom na to da je izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 22 odbornička mandata, te nema potrebu za dodatnim koalicionim partnerima za obavljanje lokalne vlasti, razgovarati sa Savezom vojvođanskih Mađara i, eventualno, s koalicijom Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (mada predstavnici Mađarskog pokreta u Vojvodini u predizbornoj kampanji nisu izrazili želju da budu u koaliciji sa SNS-om) o stvaranju široke koalicije, Vuk Radojević je odgovorio da je svaka parlamentarna stranka pozvana da sarađuje sa SNS-om i SPO-om u interesu građana uprkos tome što lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i sama ima većinu u lokalnom parlamentu.
Pod pretpostavkom da će SVM da postane koalicioni partner SNS-a i SPO-a i s obzirom na to da je u lokalnom parlamentu pre nekoliko meseci prekinut dugogodišnji običaj raspodele najvažnijih funkcija po takozvanom nacionalnom ključu, da na funkcijama predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine budu ljudi različite nacionalnosti, predstavnicima SNS-a i SPO-a postavljeno je pitanje da li će se ubuduće voditi računa o stručnosti pojedinaca, a ne o nacionalnosti funkcionera. Radojević je rekao da ne vidi potrebu za pravljenje podela i da se vladajuća koalicija u prethodnom četvorogodišnjem mandatu jasno opredelila u vezi s tim pitanjem, „tako što smo rekli da ćemo podjednako zastupati interese svih nacionalnih zajednica na teritoriji opštine Bečej, za razliku od nekih koji su rekli da će posebno zastupati interese jedne nacionalne zajednice. Drago mi je što su to građani na teritoriji opštine Bečej prepoznali i ovi rezultati upravo idu tome u prilog. Na dominantnim biračkim mestima gde je ogromna većina mađarskog stanovništva, oni su ukazali poverenje odborničkoj listi `Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje`. Verujem da je vreme nekih nacionalnih ključeva, podela na Srbe i Mađare i ostale za nama. Hajde da se rukovodimo kvalitetnim idejama i kadrovskim rešenjima“.
Predstavnici koalicije SNS-SPO nisu želeli da odgovore na pitanje novinara o tome ko će da bude predsednik opštine i predsednik Skupštine opštine, rekavši da treba sačekati da se formira novi saziv bečejskog parlamenta, mada se pretpostavlja, a nezvanične informacije novinara to i potvrđuju, da će na funkcijama predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine ostati Vuk Radojević, odnosno Nenad Tomašević.
Upitan kako komentariše rezultate lokalnih izbora na kojima je pre četiri godine najjača politička stranka, Demokratska stranka u Bečeju nije prešla cenzus, Radojević je odgovorio da nije od onih koji likuju u pobedi nad ostalim političkim opcijama, ali rezultati govore mnogo toga. „Demokratska stranka koja je uvek imala uporište u Bečeju, odakle je i predsednik pokrajinskog odbora DS-a, gospodin Vasin, nije prešla cenzus u Bečeju. To vrlo jasno i nedvosmisleno govori da je DS imala dovoljno vremena i mogućnosti da pokaže šta ume i zna. Nažalost, za građane opštine, oni to nisu učinili u prethodnom periodu koji je bio dovoljno dug, petnaestak godina su na različite načine učestvovali u vlasti. Očigledno su građani opštine prepoznali rezultate u odnosu na politička obećanja, prepoznali su one koji pristupaju realno životnim situacijama i bave se realpolitikom na lokalnom nivou, u odnosu na one koji se bave političkom demagogijom, politikanstvom, nacionalnim ključevima i tome slično. Podatak da su oni, pogotovo na lokalnom nivou prošli lošije nego na republičkoj listi u opštini Bečej, a to se odnosi i na SRS i na listu Tadić-Čanak-Čeda, znači da su građani opštine na lokalnom nivou prepoznali koji su spremni da rade u odnosu na one koji su spremni da se bave politikanstvom“, rekao je Radojević, a Tomašević je dodao da je DS u lokalnom parlamentu vodila „antikampanju protiv svih predloga koji su dolazili od strane ove koalicije, glasala je vrlo često protiv, nekada i bojkotovala i to je, naravno, uticalo na to da ih građani kazne. Ima tu još jedna stvar: DS-u je na lokalnom nivou falilo pedesetak glasova da pređe cenzus. Smatram da su se pojedini funkcioneri DS-a više bavili svojom strankom – a manje podržavali druge stranke, lajkujući njihova saopštenja na Fejsbuku – uspeli bi da pređu cenzus“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci