Poslednja sednica Skupštine opštine: Usvojen godišnji program gazdovanja državnim zemljištem

  29 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski odbornici su na poslednjoj, 48. sednici u ovom sazivu Skupštine opštine 21. aprila usvojili Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej za 2016. godinu.
U godišnjem programu gazdovanja državnim poljoprivrednim zemljištem daje se pregled poljoprivrednog zemljišta po katastarskim opštinama, klasama i kulturama, utvrđene su vrste i obim radova na zaštiti i uređenju, kao i plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine za 2016. godinu.

Godišnjim programom obuhvaćen je i ekološki aspekt
zaštite poljoprivrednog zemljišta i vodotokova, te je komisija za zaštitu poljoprivrednog zemljišta predložila redovnu kontrolu plodnosti zemljišta i upotrebe mineralnih đubriva i pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji, čišćenje hidrofilne vegetacije iz kanalske mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje, čime se smanjuje mogućnost pojave štetočina, plansko razvijanje vetrozaštitnih pojaseva, uređenje zemljišta na mestu gde bi se obavljalo deponovanje otpadaka iz stočarske proizvodnje, izgradnju crpne stanice i stavljanje u funkciju celokupnog sistema za navodnjavanje i plansku edukaciju poljoprivrednika iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje.
U programu gazdovanja državnim zemljištem piše da je 2016. godine planiran prihod od 210 miliona dinara od zakupa poljoprivrednog zemljišta, od bespravnog osnova poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u ranije započetim postupcima očekuje se 10 miliona dinara, a iz ranijih godina je preneto oko 180 miliona dinara. U ovoj godini opština bi trebala da raspolaže sa ukupno 400 miliona dinara od zakupa poljoprivrednog zemljišta.
U Godišnjem programu navodi se i plan potrošnje 400 miliona dinara u 2016. godini. U odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta planira se uložiti po 80 miliona dinara (50 je učešće opštine, a druga polovina iznosa se očekuje iz drugih izvora), u uređenje betonskih prelaza preko kanala 60 miliona (50 odsto je učešće opštine), obeležavanje parcela državnog zemljišta bi koštalo 600.000 dinara, uređenje atarskih puteva 130 miliona dinara, opremanje i uređenje protivgradne službe 2,5 miliona (80 odsto je opštinsko učešće), a za uređenje i opremanje poljočuvarske službe ove godine se planira iznos od 25 miliona dinara (80 procenata je učešće opštine). Podizanje vetrozaštitnih pojaseva koštalo bi 25 miliona dinara (60 odsto obezbeđuje opština), za kontrolu plodnosti zemljišta planira se potrošiti 10 miliona dinara, a za utvrđivanje postojanja štetnih materija u zemljištu 2 miliona.

Asfaltiranje od zakupnine

S obzirom na to da je nadležno Ministarstvo poljoprivrede prošle i ove godine dalo saglasnost da se novac od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta može koristiti i za uređenje takozvanih nekategorisanih atarskih puteva, ove godine se za te potrebe planira potrošiti 130 miliona dinara.
Podsetimo da se na teritoriji opštine Bečej u aprilu mesecu završava asfaltiranje i uređenje atarskih puteva: najpre je asfaltirano pet ulica u Bečeju – Batinska, deo Veljka Vlahovića, Milana Ješića Ibre, Braće Čiplića i deo ulice Voćnjaka, nasipanje ulice Šištak 1 i puta pored kanala u dužini od oko 900 metara – a sada je u toku rekonstrukcija puta Bačko Gradište-Biserno ostrvo u dužini od 1.700 metara. Vrednost tih radova je oko 35 miliona dinara.
U drugoj polovini 2016. godine biće nastavljeno uređenje nekategorisanih puteva, a o tome koji će putevi biti asfaltirani ili nasipani, nadležni u lokalnoj samoupravi će doneti odluku zajedno sa predstavnicima saveta mesnih zajednica na teritoriji opštine.
Prošle godine je od zakupnine državne zemlje asfaltirano više od četiri kilometra kolovoza u Maloj Bosni i na Šištaku. Cena tog ulaganja bila je 42 miliona dinara.

Za finansiranje studijsko-istraživačkih radova iz oblasti zaštite i uređenja zemljišta predviđeno je 50 miliona dinara, a za opremanje komisije za postupak davanja u zakup državnog zemljišta 13 miliona, dok za nešto što se vodi kao „ostalo“ planiran je iznos od 48 miliona dinara.
Prema programu, opština raspolaže sa oko 11.000 hektara državne zemlje, od toga 7.256 hektara uzimaju u zakup stočari, 3.133 oni koji imaju infrastrukturu (pre svega PIK „Bečej“), a 45 hektara je planirano da se da u zakup ustanovama bez naknade.
Član Opštinskog veća za poljoprivredu i razvoj sela Anđelko Mišković je nakon sednice Skupštine opštine rekao da bi uskoro trebalo da se organizuje davanje u zakup predviđenog poljoprivrednog zemljišta.
Lokalni poslanici – na sednici ih je bilo prisutno 27 od ukupno 36 – konstatovali su i prestanak funkcije zamenika člana Izborne komisije opštine Bečej zbog ostavke Biljane Marić podnete 19. aprila.

K.D.F.

 

Naslovi

Popularni Članci