Država pomaže socijalno ugroženim građanima: Besplatna struja i gas

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije nedavno je usvojila uredbu o energetski zaštićenom kupcu po kojoj će socijalno ugrožena domaćinstva besplatno dobiti ograničene količine struje i gasa.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će povlasticama biti obuhvaćeno 320.000 građana i da su utvrđena pravila za dobijanje socijalne karte, koja će važiti godinu dana. Ona je objasnila da će se građani preko socijalnih ustanova u svojim lokalnim samoupravama prijavljivati i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijati status energetski zaštićenih kupaca. Na spisku za besplatnu struju naći će se svi koji primaju socijalnu pomoć, veći deo porodica sa dečjim dodatkom, penzioneri sa najnižim primanjima pod uslovom da nemaju dodatne izvore prihoda. Pravo na olakšice u plaćanju struje imaće i samohrane majke i očevi, ali i porodice u kojima nijedan roditelj nije zaposlen.
Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca je ukupan mesečni prihod do 12.900 dinara za domaćinstvo sa jednim članom. Za domaćinstva sa dva i tri člana, uslov je da su ukupni mesečni prihodi manji od 18.786 dinara, limit prihoda za četvoročlana i petočlana domaćinstva je do 24.672 dinara, a za domaćinstva sa šest i više članova do 30.558 dinara.
U zavisnosti od broja članova domaćinstva energetski zaštićeni kupci će imati pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno i između 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom jeseni i zime.
Pravo na ove povlastice socijalno ugroženi građani će moći da ostvaruju od 1. aprila ove godine.

Skuplja struja od aprila za 10-12 odsto

Donošenje uredbe o energetski zaštićenom kupcu je bio i jedan od uslova za poskupljenje struje i izradu novog tarifnog sistema koji bi takođe trebao da počne da se primenjuje od 1. aprila.
Zbog promene tarifnog sistema i poskupljenja struje od 10 do 12 odsto, građani koji troše više od 1.200 kilovat-sati mesečno, od 1. aprila mogu da očekuju povećanje računa za struju do 30 odsto ili za najmanje 1.500 dinara.

Plaćanje prošlogodišnjih računa na rate

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije je krajem februara osnovao privredno društvo za snabdevanje strujom EPS Snabdevanje, čime je stvorena mogućnost za početak reogranizacije EPS-a. Upravni odbor EPS-a je dozvolio i otpis kamata za račune za struju iz prošle godine građanima i privredi, a uslovi za brisanje kamata su da dužnici podnesu zahtev od 1. do 31. marta i da izmire sve dospele obaveze iz ove godine. Domaćinstvima sa dugom do 10.000 dinara biće omogućen reprogram na tri rate, a onima koji više duguju, biće omogućeno da plate dugove na šest do 24 rate.
Privreda duguje EPS-u oko 500 miliona evra, a toliko iznosi i dug građana.

Priredila LJ.M. (Izvor: Beta, Večernje novosti)

Naslovi

Popularni Članci