JP TOPLANA: Novi model obračuna

  13 jun 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dosadašnji model obračuna potrošnje toplotne energije u sistemu daljinskog grejanja preko Toplane u Bečeju u minuloj grejnoj sezoni izazvao je negodovanje i primedbe građana koji koriste usluge Toplane u kolektivnim stambenim objektima, u kojima nemaju svi stanovi delitelje energije. Naime, korisnici koji imaju delitelje i racionalnije su koristili energiju, dobili su veće račune za grejanje od onih koji nemaju delitelje. Taj problem je bio povod sastanka rukovodstva Toplane sa predsednicima skupština stanara iz kolektivnih stambenih objekata 2. juna u gradskoj kući, kom su prisustvovali i načelnik Odeljenja za privredu razvoj opštine Željko Plavšić i predstavnici firme „Techem“, koja ugrađuje delitelje energije.


Direktor Toplane Dejan Vuković podsetio je prisutne da se delitelji energije u kolektivnim stambenim objektima koriste tri grejne sezone i da je „bilo određenih problema u obračunu, da su korisnici koji nemaju delitelje dobijali manje račune od onih koji imaju“ i da se taj problem u većem obimu pojavio ove grejne sezone. Toplana će, rekao je Vuković, „pokušati da taj problem reši, možda napokon i dugoročno“.


„Bilo je dosta primedaba počevši od prošle, a pogotovo ove godine zbog razlika između pojedinih objekata i pojedinih stanova koji imaju ugrađene delitelje i onih koji to nemaju, u visini računa, pokušali smo da, konsultujući se između ostalog i sa predstavnicima firmi koje su ugradile delitelje, o tome kako su se rešavali takvi problemi u drugim mestima, ne samo u Srbiji nego i u svetu, kako bismo našli novi model u cilju rešavanja i prevazilaženja problema u obračunu toplotne energije. Dobili smo informacije da postoje i drugi načini osim povećanja koeficijenta, odnosno veštačkog povećanja površine stana koja utiče u obračunu za sve za fiksne troškove, a za one koji nemaju delitelje, ta površina utiče u obračunu dela koji se odnosi na varijabilni deo energije koja se isporučuje. Ide se ka tome da se napravi model koji će potrošače koji nemaju delitelje, na neki način kroz račun ubediti da ugrade delitelje“, rekao je šef tehničke službe Toplane Milenko Munćan, predstavljajući i upoređujući više načina obračuna u odnosu na dosadašnji.


Nakon višesatne rasprave zaključeno je da se od naredne grejne sezone primeni novi model obračuna koji podrazumeva da se korekcioni faktor za stanove bez delitelja, koji je do sada bio 1,6, poveća od 2 do najviše 3, što bi trebalo da rezultira od 20 do 60 posto većim računima za grejanje u odnosu na ovu grejnu sezonu za stanove bez delitelja, dok bi za stanove sa deliteljima računi za daljinsko grejanje trebali biti manji za minimalno 5, do maksimalnih 20 odsto.


„Promenićemo model obračuna tako da veći udeo u raspodeli energije u svakom objektu imaju i oni stanovi koji nemaju ugrađene delitelje i pripremamo odluku koja treba da se usvoji na sednici Skupštine opštine Bečej“, izjavio je direktor Toplane Dejan Vuković, ističući da je suština ovog poteza usmerena ka uštedi energije kroz domaćinski odnos korisnika prema njoj i pravičnijoj raspodeli, te da očekuje pozitivnu reakciju vlasnika stanova bez delitelja i njihovo uvođenje u sistem raspodele energije.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci