DAN POLJANICA: Dvostruko slavlje

  30 maj 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan Poljanica je obeležen 24. maja. Ova manifestacija je za meštane naseljenog mesta značajna, jer se okupe svi iz sela, gosti i zvanice, ali i bivši stanovnici Poljanica, te na poljančetu iza zgrade mesne zajednice vreme od ranih jutarnjih sati do „sitnih sati“ iza ponoći, provedu u zajedničkom druženju i veselju. Ove godine, osim što je program priređen deveti put, njen značaj je bio veći, jer se datumski poklopila sa danom kada su Poljanice stekle status mesne zajednice 1993. godine.


U pozdravnom govoru sekretar Mesne zajednice Jožef Barna se zahvalio sponzorima koji su omogućili da se obeleži dan sela i žiteljima Poljanica.
„Naše mesto je uvek bilo otvoreno i gostoljubivo i namera nam je da ostanemo takvi. Posebno me raduje to što smo svi zajedno odlučni da ne dozvolimo da selo propadne i izumre, već mora da se razvija i da ide napred. Verujem da idemo tim putem jer to od nas zahteva vreme, jer smo to dužni zbog nas, naše dece i budućih pokoljenja, dužni smo zbog budućnosti i opstanka sela. Ima mnogo toga da se uradi u Poljanicama i zato ćemo se zalagati za uspostavljanje što bolje saradnje pre svega sa lokalnom samoupravom uz čiju pomoć možemo izraditi projekte, a sa kvalitetnim projektima možemo obezbediti sredstva za unapređenje sela i života u njemu“, rekao je Barna.
Iako skroman, kulturno-zabavni program bio je raznovrstan, pa je svako od posetilaca pronašao nešto po svom ukusu. Program su otvorili najmlađi, deca iz vrtića i osnovne škole koja su izvela nekoliko plesnih tačaka, zatim su se predstavili članovi Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ iz Bečeja. Nakon tradicionalnog verskog obreda, služenja mise u seoskoj crkvi, prikazani su i narodni običaji i veštine sa konjima i kamdžijama uz povorku paradnih zaprežnih kola gostiju iz okolnih sela i meštana. Gotovo po pravilu sastavni deo ovakvih manifestacija je i takmičenje u kulinarstvu koje ni ovde nije izostalo, te je dim koji se širio sa ognjišta, nad kojima se u jedanaest kotlića pripremao goveđi gulaš, bio sastavni deo ambijentalne atmosfere zajedno sa mirisom roštilja koji su neki od takmičara pripremali da se „prezalogaji“, dok ne pristigne glavno jelo, a drugi su se pak vodili proverenim i sigurnim opcijama, te su na trpezu izneli domaću kobasicu i kulen uz svežu papričicu i paradajz – za svaki slučaj, ako kuvar omane, rekli su u šali. Svakako da se to nije moglo desiti jer je žiri imao težak zadatak da odabere najukusniji gulaš. Pobednik u takmičenju u kulinarstvu je bila ekipa Červenjak-Boja, drugi je bio tandem Fodor-Makra, a treći Vilmoš Kadaš, svi iz Bečeja.
Organizatori su se pokazali kao pravi domaćini pa su za posetioce pripremili sveže domaće čvarke i švarglu, a u četiri velika kazana na tihoj vatri krčkali svinjski i ovčiji paprikaš. Posle dobrog ića i pića valjalo je potrošiti višak energije, te su ljudi odmeravali snagu i u sportskim nadmetanjima, u prevrtanju velike kombajnske gume dominirali su domaćini, a najuspešniji je bio Kristijan Marković, drugi je bio Roland Sabadi, a treće mesto osvojio je Deneš Božoki. U natezanju konopca borili su se i muškarci i žene, u muškoj konkurenciji pobedila je ekipa iz Poljanica „Markos fiúk Pecesor“, drugoplasirana je bila momčad iz ekipe Červenjak-Boja iz Bečeja, a treće mesto zauzeo je tim poljoprivrednog gazdinstva „Nonin“ iz Bačkog Gradišta, dok je u ženskoj konkurenciji ekipa „Poljaničarke“ nadvladala ekipu „Bečejke“. Mada je suština događaja veselog i zabavnog karaktera, manifestacija je imala i humanitarni segment, pa su u kutiju Crvenog krsta prikupljani novčani prilozi za pomoć ugroženima od poplava, a na istom mestu završila je i novčana nagrada od 1.200 dinara za nadmetanje u nadvlačenju konopca koju je pobednička ekipa „Markos fiúk Pecesor“ donirala u humanitarne svrhe.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci