musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno
Pozitiv

Pozitiv (8)

Normalna deca u svetu loših čuda

Uzori današnje dece su u mnogim slučajevima turbo-pevaljke silikonskih grudi i kreštavog glasa, lokalni kriminalci i, u poslednje vreme, političari. Ti i takvi ljudi zato što dobro žive, putuju, voze dobre automobile. Deca su i u Bečeju takva i zato je lepo videti i čuti mlade osobe koje razmišljaju na drugačiji način.

Read more...

Srbija u vodi

U danima za nama desila se, kažu, kataklizmična poplava i nezapamćeno nevreme, kada su sile prirode demonstrirale svoju nadmoć nad onima koji su se davno oglušili o njene zakone i pravila. Pošto mi nije namera da analiziram stvari u koje se ne razumem, želim da istaknem drugi prirodni fenomen, koji se desio paralelno i gotovo jednako silno kao i prvi. Desiše se LJUDI. Bez imena i prezimena, bez skrivenih i lažnih ambicija, spremni da se suprotstave i odupru se jedino kako mogu, prirodno, ljudski. Te subote imao sam privilegiju da budem predstavnik grada čiji su građani i radnici JP Komunalac. E, baš ti LJUDI, ti radnici, pojavili su se tog jutra u Sremskoj Mitrovici da pokažu sve ono ljudsko i čisto što je i stvorilo čoveka, požrtvovanost, disciplinu i solidarnost. Jedna od retkih grupa koja se nije pomerila sa zadatka, koji je fizički bio iscrpljujuć, a koji su oni bezpogovorno i potpuno izvršili. Oficir koji je nadgledao celu operaciju, jednog trenutka se zaustavio i prokomentarisao kako odavno nije video toliko kompaktnu i organizovanu grupu kao sto su oni. Svi su videli njih, svi su im čestitali, a naši „komunalci“ ponašali su se baš kao i svaki dan, ćutali su i radili. Svi su videli, svi osim nas. Šetam našom dolmom, našom „Pogačom“ i vidim pokošenu travu i uređene žardinjere i cvetna ostrva. To su ti isti „bezimeni“ radnici koji su ovaj grad predstavili mnogo bolje i časnije, nego drugi koji su za to pozvaniji. Komunalac, svaka čast.
I najzad: kada su završili rad na nasipu, tražili su trimere da pokose travu na dolmi.

Slobodan Tica

Read more...

Lepša strana Bečeja (drugi deo)

Lepša strana Bečeja je i to što je turistička ponuda Bečeja proširena postavljanjem spomenika poznatom pesniku Šandoru Petefiju ispred zgrade MKD „Petefi Šandor“ u Donjem gradu u martu 2012. godine. To je jedini spomenik u Vojvodini Šandora Petefija u prirodnoj veličini.

Read more...

Lepša strana Bečeja

Svako ko se prošeta ili se provoza gradom mnogo lakše i češće nailazi na ružne i tužne prizore koji govore o propadanju, nego na lepe. Ali Bečej ima i drugu, lepšu stranu, mada treba uložiti malo više truda da bi se pronašlo to što je lepo i pozitivno, a primera nesumnjivo ima.


Jedan od takvih su i klupe u centru grada, koje su još uvek na broju i bez vidljivih oštećenja, što je omogućilo da centar grada bude življi i lepši. Klupe je 2011. godine postavilo Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa brojnim donatorima.

Read more...
Subscribe to this RSS feed