Protest zbog Zakona o poljoprivrednom zemljištu: Traktorima za Beograd

  27 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije je 5. novembra usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Taj čin je do 25. novembra (kada se zaključuje ovaj broj Bečejskog mozaika) izazvao negativne komentare, saopštenja, inicijative, amandmane i pozive na proteste.

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je 20. novembra predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću inicijativu da povuče iz procedure izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upozorivši da se državno zemljište ne sme prodavati pre nego što se obavi restitucija. „Državno zemljište se ne sme prodavati pre obavljene restitucije, jer nijedna prodaja imovine u Srbiji dokazano nije donela realne prihode državi i građanima, već samo korumpiranim ljudima u vlasti“, navela je Mreža za restituciju, a preneo portal Agrosmart (www.agrosmart.net). Predsednik Mreže za restituciju Bogdan Veljović ocenio je da je nacrt zakona „podmetnut“ Vladi Srbije na usvajanje i dodao da ga je napisala „grupica zaposlenih u Upravi za poljoprivredno zemljište“.
S druge strane, udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve 23. novembra su u sedištu Asocijacije poljoprivrednika u Novom Sadu objavili da će u utorak, 24. novembra, organizovati vožnju traktorima do Beograda, u znak protesta što je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Vožnju traktorima do Beograda za 26. novembar (kada je Bečejski mozaik već u štampi) zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu najavila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).
MUP Srbije obavestio je poljoprivrednike koji su za 26. novembar najavili protestnu vožnju u Beogradu, da nije moguće da toliko traktora dođe u glavni grad, jer bi to paralisalo saobraćaj i ugrozilo prava građana na slobodno kretanje.
Policija je 24. novembra zaustavila i udruženja poljoprivrednika koji su oko 10 časova pre podne traktorima krenuli ka Beogradu, međutim, nisu stigli do cilja, do Skupštine Srbije. Policija je blokirala paore na putevima oko većih mesta, na izlazu iz Novog Sada, u Kikindi, Zrenjaninu, Zmajevu i u drugim mestima. Uprkos tome što je policija sprečila ulazak traktora u Beograd, poljoprivrednici su najavili da će 25. novembra (u vreme zaključenja novina) ponovo krenuti put Beograda.
U međuvremenu saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede i poručilo da radikalizacija i isključivost ne vode rešenju problema. Navode i da su otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Poručuju da je jedini cilj i prioritet Vlade i tog ministarstva stvaranje pravednog sistema, u kome će svaki poljoprivrednik, posebno mali, dobiti konačno priliku da se podigne i započne stabilan razvoj.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu s druge strane, saopštio je da protest nije iznenađenje i predstavlja „logičnu i očekivanu reakciju na grubo ignorisanje od nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede“. Sekretarijat traži hitno povlačenje nacrta zakona iz skupštinske procedure.
Interesantno je da nijedno od poljoprivrednih udruženja, koja protestuju, nije uputilo amandmane poslaničkim grupama na objavljeni predlog zakona, a nisu javno podržali ni amandmane koje je 17. novembra usvojila Skupština Vojvodine. Naime, Skupština Vojvodine prihvatila je šest amandmana pokrajinske vlade na predlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i uputila ih je republičkom parlamentu. Dva najvažnija amandmana odnose se na mogućnost davanja 30 odsto zemlje u zakup u gradovima i opštinama na 30 godina pravnim licima. Zakonu se zamera i što o tome odlučuje komisija ministarstva. Ocenjeno je i da to otvara koruptivni segment. Jedan amandman se odnosi na zabranu prodaje državne poljoprivredne zemlje. Kako je objašnjeno, pokrajinska vlada se tome protivi bez obzira što se SSP-om Srbija na to obavezuje. Pokrajinska vlada će predložiti da se to pravo ograniči. Kao primer za potencijalna rešenja navedene su neke od zemalja EU koje su definisale da će kupovinu zemlje omogućiti nakon sedmogodišnjeg punopravnog članstva u EU.
Amandmanima se predviđa i obaveza ministarke poljoprivrede da traži od ministra finansija izveštaj o tome koje lokalne samouprave nisu poštovale procedure donošenja godišnjih planova. Takvim lokalnim samoupravama bi se ukinuli novčani transferi, kao mera kazne zbog nepoštovanja zakona, što bi doprinelo njihovom efikasnijem radu. Predviđa se i obaveza obuhvatanja kompletnog poljoprivrednog zemljišta u postupku licitacije, kako pojedinci ne bi koristili „rupe“ u zakonu, zatim izmena procedure žalbe, izmena cene zemlje u postupku licitacije.
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Đorđe Milićević rekao je da su amandmani rezultat populizma. Komentarišući sporni deo zakona kojim se uvodi mogućnost davanja 30 odsto zemlje pravnim licima, on je kazao da je u pitanju zamena teza. „Želja je da svo zemljište bude u funkciji, izbalansira stočarska proizvodnja u odnosu na ratarsku, poveća izvoz i slično“, dodao je Milićević.
„Ukoliko bude postojalo političke volje i razuma, amandmani će biti usvojeni, a ako se bude glasalo po difoltu zato što to Ministarstvo poljoprivrede kao predlagač zahteva, onda ti amandmani neće proći, ali stav Ministarstva, predlog zakona je apsolutno neodbranjiv, ne postoji nijedan argument zašto bi nekome na 30 godina davali 30 posto zemljišta direktnom pogodbom bez ikakvog javnog postupka i kriterijuma“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.
Predstavnici opozicije u pokrajinskom, a većine u republičkom parlamentu, očekuju da će se u skupštinskoj sali voditi kvalitetna rasprava, koja će rezultirati najpovoljnijim rešenjem za sve one koji se bave poljoprivredom.

Priredio B.M.

Naslovi

Popularni Članci