Uprava za kapitalna ulaganja raskinula ugovor: Neće biti vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu

  27 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što su čelnici opštine u aprilu objavili da je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda opštini Bečej dodelila 46,8 miliona dinara za finansiranje prve faze vodozahvata i priključnog cevovoda u Bačkom Petrovom Selu i uprkos tome što su ugovor o prenosu novca za finansiranje projekta Uprava i lokalna samouprava zaključili u maju mesecu, to ulaganje, bar ove godine, neće biti realizovano.

Naime, nedavno su Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine i opština Bečej potpisale sporazum o raskidu ugovora o prenosu novca za finansiranje pomenutog projekta, jer nakon rebalansa pokrajinskog budžeta pokrajinska vlada nije predvidela finansiranje ukupno 19 projekata ukupne vrednosti 219.882.441 dinara, među kojima je i projekat prve faze vodozahvata i priključnog cevovoda u naselju Bačko Petrovo Selo, kao i projekti Instituta za onkologiju Vojvodine, Grada Novog Sada, Grada Sombora, Kliničkog centra Vojvodine, opština Bač, Bačka Palanka, Mali Iđoš, Plandište itd.
Komentar o razlozima raskida ugovora o realizaciji projekta vodozahvata i priključnog cevovoda u Bačkom Petrovom Selu tražili smo od predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića.
- Pokrajinska vlada očigledno nije imala razumevanja za potrebe građana Bačkog Petrovog Sela s obzirom na to da je rebalansom budžeta koji je urađen u Vojvodini ukinut značajan deo sredstava, ali je ukinut i ovaj projekat vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu. Mi smo u dobroj komunikaciji uspeli da približimo značaj ovog projekta pokrajinskoj administraciji i da na osnovu toga dobijemo sredstva za te namene, i uradili smo sve što je bilo neophodno. Međutim, moram da podsetim na početak ovog projekta kada su napravljeni propusti od strane prethodne lokalne vlasti. Naime, bunar je izbušen na državnom poljoprivrednom zemljištu, što nije smelo da se desi, pa smo morali da uradimo konverziju prava svojine republike u javnu svojinu opštine Bečej. To je bilo neophodno da bismo mogli da dobijemo građevinsku dozvolu da se radi po ovom projektu - rekao je predsednik opštine.

Na jednom lokalnom portalu objavljen je odgovor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine o razlozima raskidanja ugovora u kom se navodi da je opština Bečej nakon potpisivanja ugovora o dodeli sredstava imala obavezu da u roku od 15 dana dostavi kompletnu dokumentaciju koja je podrazumevala i građevinsku dozvolu, ali da to nije urađeno u predviđenom roku. Odluka Skupštine opštine Bečej kojom se traži prenos prava vlasništva nad tom parcelom sa republike na opštinu, usvojena je tek sredinom jula meseca. Zašto to nije urađeno ranije s obzirom na to da su sredstva odobrena u maju mesecu, a bilo je poznato da je to jedna od prepreka za dobijanje građevinske dozvole? I da li je i kada dobijena saglasnost republike o prenosu prava na opštinu Bečej?

- Isto pitanje i ja postavljam, zašto to nije urađeno kada je bušen bunar? Kako je opština Bečej mogla to da radi na državnom poljoprivrednom zemljištu? Da li je to pravno utemeljeno? Niko nikada nije postavio to pitanje, a tu je srž problema. U tom projektu je postojala građevinska dozvola, ali samo na delu gde treba da se postavi cevovod, a ne na samom vodozahvatnom bunaru gde treba da se napravi postrojenje. A tu nije moglo da se buši baš zbog toga što je to državno poljoprivredno zemljište i nije mogla da se dobije građevinska dozvola. To je bio problem. Mi smo prvo morali da uradimo parcelaciju tog zemljišta da bismo znali za koji deo tražimo saglasnost od republike, jer na jednoj parceli pored postoji i PIK-ov objekat, pa tek nakon parcelacije smo mogli da uputimo zahtev republici. Ugovor o prenosu prava svojine sa republike na opštinu Bečej na nepokretnosti bez naknade na 13 hektara potpisan je 5. oktobra i na osnovu toga smo uradili dalje korake. Kada je Uprava odobrila novac za taj projekat imala je sve informacije i znala je šta ima, a šta nema. Na osnovu dokumentacije koja se predaje po konkursu Uprava odlučuje hoće li nekom odobriti projekat ili ne. Dakle, oni su imali sve informacije i znali su da ne postoji građevinska dozvola s obzirom na to da to nije zemljište opštine Bečej. To sada ne može da bude alibi situacija. Znali su šta opština Bečej treba da preduzme da bi došla do građevinske dozvole, za to je potrebno neko vreme, a ne 15 dana - rekao je Radojević i dodao da lokalna samouprava neće odustati od tog projekta i da će nastaviti da konkuriše kako bi ga realizovala.

Lj.M. i R.M.

Naslovi

Popularni Članci