Završena treća likovna kolonija „Krug“: Bečeju su ostala dela 13 slikara

  27 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U radu treće likovne kolonije „Krug“ od 16. do 20. novembra u Kreativnom centru Gradskog pozorišta učestvovalo je 13 slikara iz Vojvodine, među kojima je bilo učesnika i sa prethodnih kolonija, Dimitrije Kolarević, Maja Verzoti i Jelena Bjelica iz Novog Sada, Branislav Stojančev i Milorad Josimović iz Novog Bečeja i Bečejci Viktor Škrabanj, Đerđi Ačai, Piroška Tot Kaša i Sanja Vukas, ali i nekoliko mladih umetnika, Smiljana Čurić iz Titela, Bogdan Đorić iz Zrenjanina, Emilija Boroja iz Novog Sada i Marina Erak iz Bečeja.

„Veoma sam srećan što Bečej ponovo ima likovnu koloniju i što smo uspeli da oživimo našu staru tradiciju, tradiciju jednog centra iz starih vremena kada je umetnost bila na visokom mestu, to kažem, jer su veliki umetnici, da pomenem samo Uroša Predića, gravitirali velikim bogatašima kao što su bili Dunđerski, Gomboš, i u tom smislu ova kolonija oživljava taj duh. Smatram da je duševna hrana čoveku potrebna isto koliko i egzistencijalne stvari, to je pitanje opšte kulture i mislim da profesionalizmu u ovom gradu treba pružiti snažniju podršku“, rekao je bečejski akademski slikar Viktor Škrabanj koji je bio selektor prve dve kolonije „Krug“, a ove godine se u toj ulozi našla mlada bečejska umetnica Đerđi Ačai. „Već duže vreme sam razmišljao kome bih mogao da prepustim tu, mogu da kažem, ne baš laku ulogu, da se negovanje tradicije likovne kolonije ozbiljno nastavi. Mislim da sam doneo potpuno pravilnu odluku da bi to mogla da bude Đerđika Ačai, koja je završila akademiju, član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, ima nekoliko izložbi iza sebe i veoma je aktivna. Ona je bila moj učenik i prepoznao sam u njoj talenat i istrajnost i znao sam da će joj to doneti rezultate. Zadovoljan sam što sam uspeo da pronađem jednu takvu mladu osobu kojoj bih poverio ovaj posao, naravno mi i dalje sarađujemo i pružiću joj podršku, ali sam ja, iako i dalje radim, u poodmaklim godinama i treba to prepustiti mlađim generacijama“, rekao je Škrabanj.
„Smatram da je Viktor Škrabanj i dalje glavni koordinator kolonije, ja sam samo pomoćni saradnik i njemu i Turističkoj organizaciji. Kao učesnik sam prisutna od prve kolonije, a u ulozi selektora sam prvi put“, rekla je Đerđi Ačai i dodala da tema kolonije nije određena, a od tehnika su zastupljene ulje, akvarel i akrilna tehnika.
Kao i ranijih godina, učesnici kolinije su napravili po dva umetnička dela koja ostaju organizatoru kolonije i biće prikazana na izložbi, a potom će na aukciji biti ponuđena na prodaju. Od prihoda od prodatih dela planira se finansiranje naredne likovne kolonije.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci