Pregovori o prodaji kompanije „Viktorija grupa“: Miodrag Kostić zainteresovan za „Sojaprotein“

  24 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom nedelje u medijima je objavljena informacija da je kompanija „MK grupa“ jedna  od zainteresovanih firmi za kupovinu „Viktorija grupe“, a kako pišu Novosti, u trci su još dve kompanije sa kojima se takođe vode razgovori. Budući kupci pregovaraju i sa bankarima, koji su uključeni u finansiranje „Viktorija grupe“, piše list.

Kako je navedeno, sve poslovne operacije te kompanije odvijaju se nesmetano, a sprovedene mere unutrašnje konsolidacije, uz stabilno poslovanje i zdrav biznis model, omogućavaju ostvarivanje operativnih planova.
Portal 021 je objavio da je „MK grupa“ pre nekoliko dana uputila ponudu za kupovinu kompanije „Viktorija grupa“ koja je prezadužena i rešenje vidi u novom vlasniku spremnom da od banaka otkupi 275 miliona evra duga. Izvor blizak kupcu tvrdi za 021 da su stavovi dve strane u razgovorima približeni, pa se može očekivati da do kraja godine dođe do realizacije.
Kompanija „Viktorija grupa“ sa sedištem u Novom Beogradu i ogrankom u Novom Sadu – u čijoj vlasničkoj strukturi biznismeni Zoran Mitrović i Milija Babović učestvuju sa po 22,55 odsto, Evropska banka za obnovu i razvoj sa 21,36 odsto, Apsara Ltd. sa 11 odsto i „Victoria Group“ A.D. sa sopstvenim akcijama 22,54 odsto (izvor: zvanični sajt „Viktorija grupe“) – ubraja se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vredeo 178 miliona evra.
Ukoliko dođe do poslovne saradnje, „MK grupa“ bi postala vlasnik i „Sojaproteina“, šidske uljare „Mladost“, SP laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.
Razloga za ovaj posao je dosta, pišu Novosti, navodeći da se između ostalog, nezvanično spominje da postoji i problem u „Viktorija grupi“ zbog niskih cena ratarskih proizvoda.
Sa druge strane, kako navodi 021, „MK grupa“ ovih dana prodaje šećerane. Kako je 7. oktobra u Evropskoj uniji prestao da važi sistem kvota za proizvodnju šećera iz repe, Kostić je procenio da će nemačke, francuske i austrijske šećerane podići proizvodnju i ne samo povećati svoj udeo, već će i izvoziti izvan Unije. Tu će se, pak, sučeliti sa šećerom dobijenim iz trske, nešto slabijeg kvaliteta, ali dosta jeftinijeg od repinog. Da bi prodali robu moraće sniziti cenu. Tako će se, prema predviđanjima „MK grupe“, izvan Unije naći repin šećer po niskim cenama.
Naravno da Kostić ne želi da se nađe u takvom poslovnom ambijentu i čini sve da šećerni segment, dosadašnju glavnu delatnost, proda.
Razgovori sa vodećim austrijskim proizvođačem „Angrinom“ su uveliko odmakli. Sa druge strane, biznis sa uljem se čini sve izazovnijim, naročito što je u izgledu da Turska ukine carinu od 40 odsto na uvoz ulja. Time bi Srbija dobila status kakav poslednjih godina, kada je reč o ulju, ima Bosna i Hercegovina, pa se često dešavalo da naši seljaci suncokret prodaju bosanskim uljarama.
Tehnološki skromne, nisu mogle proizvesti ulje najvišeg kvaliteta, čak i ako su na raspolaganju imale prvoklasnu sirovinu. Stoga su se Turci odlučili da carinu ublaže i prema Srbiji. Uostalom, tržište ove zemlje je toliko veliko da može lako apsorbovati sve viškove i srpskih i bosanskih uljara, navode mediji.

Šta je „Viktorija grupa“?

Akcionarsko društvo „Viktorija grupa“ osnovano je 2001. godine. U okviru grupacije posluje deset kompanija članica, povezanih u poslovni sistem: „Sojaprotein“ a.d. Bečej, „Victoriaoil“ a.d. Šid, „Victoria Logistic“ d.o.o. Novi Sad, „Fertil“ d.o.o. Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica a.d, SP Laboratorija a.d. Bečej, Luka Bačka Palanka d.o.o, „Riboteks“ d.o.o., Ljubovija, „Victoria Phosphate“ d.o.o. Beograd i „Victoria Starch“ d.o.o. Zrenjanin.

„MK grupa“ je izuzetno zainteresovana da uđe u posao sa uljem, pa će „Viktorija grupu“ kupiti i ako ne proda šećerane.
„Logično je da planiramo nove investicije iz oblasti agrara, a to je prirodan sled nastavka jačanja konkurentnosti najveće srpske kompanije na evropskom tržištu“, kazao je za Novosti direktor „MK grupe“ Dušan Radičević.
Potencijalne investicije u oblasti agrara ne znače i povlačenje iz proizvodnje šećera, dodao je on.
Iz „Viktorija grupe“ Bečejski mozaik je dobio potvrdu da je moguće da dođe do prodaje i da su u toku pregovori sa predstavnicima „MK grupe“, ali i sa još nekim strateškim partnerima, međutim, još ništa nije izvesno.
U želji da proverimo navode, pozvali smo i PR službu „MK grupe“, gde su rekli da pitanja pošaljemo elektronskom poštom, što smo i učinili, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.
Međutim, Politika od utorka piše da se povodom vesti da Miodrag Kostić planira da preuzme „Viktorija grupu“ oglasila  „MK grupa” tvrdeći da je reč o nepouzdanim informacijama.
„Ukoliko do novih konkretnih akvizicija dođe, javnost ćemo, kao i do sada, blagovremeno obavestiti. Apelujemo na medije da ne prenose nepouzdane informacije“, izjavio je Dušan Radičević, direktor „MK grupe”. Napominje se da je ta kompanija oprezna kada su nove investicije u pitanju i da je poslovna politika takva da ne ulaze u investicije bez prethodno obezbeđene zatvorene finansijske konstrukcije.
Time je „MK grupa“ praktično demantovala da sa „Viktorija grupom” vodi pregovore o preuzimanju i da je Kostić, navodno, spreman da kod banaka otplati 275 miliona evra duga te kompanije kako bi, između ostalog, ušao i u proizvodnju ulja. Međutim, potvrdili su da trenutno analiziraju više potencijalnih investicija u oblasti agrara, bankarstva i turizma u Srbiji i regionu.

Priredio: B.M.


Naslovi

Popularni Članci