Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore: Biljana Relić prva u Evropi

  06 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Biljana Relić je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore održanom od 27. juna do 1. jula u Auronzu (Italija).

Ona je četvrtog takmičarskog dana u konkurenciji mlađih seniorki u disciplini K1 200 metara posle sjajne trke i skoro pola sekunde prednosti prva prošla kroz cilj. Relićeva je štopericu zaustavila na 40.769. Iza nje je kroz cilj prošla Mađarica Oroš (41.116), treća je bila Poljakinja Vlodarčik (41.356).

- Sjajan je osećaj, napravila sam korak više u odnosu na prošlu godinu i takmičenje u Beogradu kada sam bila druga u Evropi u ovoj disciplini. Imala sam najbolje vreme iz kvalifikacija, ali nisam smela da se unapred radujem jer je konkurencija odlična, uglavnom su to starije devojke od mene. Kako je trka tekla, znala sam da sam u konkurenciji za medalju, ali nisam bila sigurna da će biti zlato. Trka mi je baš prijala uprkos izuzetno teškim uslovima pre svega zbog jakog vetra - rekla je Bečejka Biljana Relić po izlasku iz čamca koja je u konkurenciji takmičarki do 23 godine bogatoj kolekciji odličja dodala i srebro u dvosedu na 500 metara u posadi sa Marijom Dostanić, debitantkinjom u ovoj starosnoj kategoriji.

Kroz cilj su prošle u vremenu 1:46.006. Zlato je pripalo posadi Iskrička, Pašek iz Poljske (1:43.136), a bronza Dankinjama Langelund, Nvang (1:46.436).

Treću medalju za reprezentaciju Srbije osvojio je junior Bojan Zdelar koji je bio drugi u jednosedu na 500 metara.

- Zadovoljni smo sa tri osvojene medalje, ali je utisak da je taj broj mogao da bude i malo veći. Imamo kvalitetnu ekipu, ali se u Italiji dogodilo da gde god da je moglo, loše krenulo po nas. Vremenski uslovi nisu išli u prilog takmičarima, pa se u pojedinim trkama dešavalo da do postolja stignu oni koji se najbolje snađu - sumira utiske iz Auronza Bora Sibinkić, selektor reprezentacije Srbije.

Relićeva, Dostanićeva i Zdelar su od početka priprema za ovu sezonu deo seniorskog tima Srbije.

- Pokazali su još jednom da su budućnost ali i sadašnjost našeg kajaka. Imaju kontinuitet rezultata i plasmana. Od njih, kao i od svih koji su bili u timu, očekujemo dosta u budućnosti.

Pored tri odličja, srpski kajakaši su učestvovali u još osam A finala.

Ovu generaciju u 2018. godini očekuje Svetsko prvenstvo u Plovdivu od 26. do 29. jula.

- Prema pravilniku ulaska u reprezentaciju, učešće u Plovdivu su izborile sve posade koje su veslale u A finalima u Auronzu - objasnio je Sibinkić.

B.M. (Izvor: KSS)

Naslovi

Popularni Članci