Odštampajte ovu stranicu

Dan ravnopravnosti 1. avgust - Svečana sednica

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svečanom sednicom Skupštine opštine 1. avgusta obeležen je praznik opštine  – Dan ravnopravnosti, kojoj su pored predstavnika lokalne samouprave, mesnih zajednica, ustanova i preduzeća, prisustvovali i zvaničnici susednih opština i bratskih gradova iz Mađarske, Rusije, Slovačke i Bosne i Hercegovine.


Prisutnima su se obratili predsednik opštine Vuk Radojević i predsednik Skupštine opštine Peter Knezi, koji su istakli istorijski značaj datuma koji je odabran da bude dan opštine, kao i to da se ove godine obeležava 240 godina od donošenja dekreta o izjednačavanju prava svih građana na ovoj teritoriji. Govorili su i o značaju i vrednosti višenacionalne sredine.


Predsednik opštine u kratkim crtama rezimirao je i šta je lokalna vlast uradila u proteklih godinu dana, kao i koji su planovi opštine za naredni period.


Potom su čelnici opštine uručili godišnje nagrade Bečeja Veri Ilić, medicinskoj sestri u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“ za dugogodišnji nesebičan i maštovit rad sa decom, Juliji Teleki, za višedecenijsku borbu za otkrivanje istine o žrtvama pogubljenih u Srbiji u tragičnim dešavanjima 1944/45. i za ukidanje kolektivne krivice, Muzičkoj školi „Petar Konjović“, udruženju Umetničko takmičenje srednjoškolaca, Žarku Radoviću, rukovodiocu Kik-boks kluba Bečej, Zoranu Popovu, generalnom direktoru Linde gas Srbija i PIK-u „Bečej“ u stečaju.


Na svečanosti je potpisan i sporazum o bratimljenju između opštine i grada Šatoraljaujhelj iz Mađarske, čime je ozvaničena višegodišnja saradnja između dva grada.


Svečanost su muzičkim numerama upotpunili učenici Muzičke škole „Peter Konjović“ koji su bili pobednici republičkog takmičenja.


Nakon svečane sednice lokalnog parlamenta slavlje je nastavljeno u jednom restoranu u centru grada gde je priređen koktel, dok za građane opštine ni ove godine nije organizovan nikakav program. 

LJ.M.


Znak pitanja


Iako se dan Bečeja, 1. avgust, obeležava šesti put, ne može da se otme utisku da ovaj datum nije prihvaćen među građanima. To potvrđuje i činjenica da su mnogi Bečejci koji su tog dana prolazili gradskim trgom, zastali ispred gradske kuće, gde je upriličena ceremonija podizanja zastave, da pitaju kakav je to skup i šta se dešava, a na odgovor da je reč o proslavi dana Bečeja, s izrazom zbunjenosti i čuđenja na licu nastavlili su svoj put.