Nezvanično: Da li će opština da dobije kredit?

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici lokalne vlasti su 17. jula objavili poziv za javnu nabavku za podizanje kredita od 202 miliona dinara. Javna nabavka se sprovodi kroz tri partije kredita. To bi značilo mogućnost da eventualno zainteresovana banka finansira samo jednu ili dve partije, a ne nužno tri. S druge strane, pojedine investicije koje opština želi da finansira iz kredita, mogu da dobiju povoljnije uslove kredita, nego neke druge i zbog toga je takođe dobro da kredit ima više partija. Naime, postoje povoljni krediti (manja kamatna stopa itd.) za investicije koje se tiču zaštite životne sredine, kao što je sanacija gradske deponije.


Prva partija kredita je najveća planirana investicija,  finansiranje projekta rekonstrukcije trga u Bečeju sa izgradnjom vrelovoda DN150, radi povezivanja magistralnih vrelovoda „Sever“ i „Jug“ u okvirnom iznosu do 135 miliona dinara.


Uprkos tome da je krajnji rok za dostavljanje ponuda banaka koje žele da kreditiraju lokalnu samoupravu 18. avgust, u zgradi opštine već kolaju glasine o tome da će biti teško naći banku koja će da odobri kredit lokalnoj samoupravi za rekonstrukciju gradskog trga u iznosu od 135 miliona dinara.


Druga partija kredita iznosi ukupno 47,4 miliona dinara, iz tog iznosa se želi finansirati sanacija, zatvaranje i rekultivacija deponije „Botra“, izgradnja nove toplotne podstanice u Tehničkoj školi i dobijanje dozvole za upotrebu termalne vode iz bušotine BČ HT 3/09.


Treća partija kredita trebala bi da bude 19,9 miliona dinara i novac bi bio potrošen na uspostavljanje kružnog toka saobraćaja na ulasku u Bečej iz pravca Novog Sada, na rekonstrukciju dela zadužbine Bogdana Dunđerskog i komunalnog uređenja okolnog trga, na sanaciju sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi „Sever Đurkić“, na sanaciju sanitarnih čvorova, instalacije vodovoda i kanalizacije u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ i na nastavak izgradnje fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“.


B.M.

Naslovi

Popularni Članci