Konkursi opštine - Posao za 18 ljudi

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za podsticaj zapošljavanja lokalna samouprava je u okviru Akcionog plana zapošljavanja za 2014. godinu predvidela 6.364.352 dinara, od čega je 3.332.176 dinara trebala da obezbedi opština, 2.006.802 dinara pokrajina i 1.025.374 dinara republika.


Predsednica lokalnog Saveta za zapošljavanje Tamara Ivanišević je rekla da je opština početkom godine konkurisala kod pokrajine i republike, ali je od Pokrajinskog sekretarijata za  rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova umesto predviđenog iznosa dobila 1,5 dinara, dok republika još nije donela odluku o dodeli novca.


Ivanišević je rekla da je u skladu sa tim Savet za zapošljavanje opštine doneo odluku da novac kojim raspolaže usmeri za subvencionisanje zapošljavanja 18 osoba kroz tri mere za koje su konkursi raspisani sredinom jula.


„Iako pokrajina nije odobrila iznos u celini za opštinu Bečej, mi smo deo nedostajućih sredstava nadoknadili iz budžeta opštine da ne bismo smanjivali broj lica po prvobitnom planu, dok meru samozapošljavanja finansiramo samostalno. Što se tiče preostalog dela koji se odnosi na republiku, čekaju se odluke, tako da ukoliko se usvoji zahtev opštine Bečej biće raspisani javni pozivi i za realizaciju mere stručne prakse za još pet lica, tri sa visokom stručnom spremom i po jedno sa višom i srednjom stručnom spremom“, objasnila je Ivanišević.


Rok za podnošenje prijava na konkurse kojima se subvencioniše zapošljavanje u opštini istekao je ove nedelje, a krajem avgusta ili početkom septembra biće poznati rezultati konkursa.
Reč je o merama zapošljavanja pet pripravnika na 9 ili 12 meseci, za koje je predviđeno subvencionisanje sa 23.000, odnosno 25.000 dinara mesečno i troškovi doprinosa. Planira se zapošljavanje 11 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za sprovođenje javnih radova, na period od četiri meseca, za to je predviđen iznos od 23.000 dinara mesečno za svako angažovano lice uz pripadajuće doprinose i troškove prevoza. Opština želi da pomogne i da dve osobe pokrenu sopstveni posao, njima bi jednokratno dodelila po 150.000 dinara.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci