Lepša strana Bečeja

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Svako ko se prošeta ili se provoza gradom mnogo lakše i češće nailazi na ružne i tužne prizore koji govore o propadanju, nego na lepe. Ali Bečej ima i drugu, lepšu stranu, mada treba uložiti malo više truda da bi se pronašlo to što je lepo i pozitivno, a primera nesumnjivo ima.


Jedan od takvih su i klupe u centru grada, koje su još uvek na broju i bez vidljivih oštećenja, što je omogućilo da centar grada bude življi i lepši. Klupe je 2011. godine postavilo Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa brojnim donatorima.Na svakoga ko dođe u Bečej, za razliku od prethodnih godina, lep i pozitivan utisak ostavljaju uređene i održavane cvetne aleje u centru grada. Novih cvetnih aleja ima i u drugim delovima grada ali i u naseljenim mestima. Zasluga za to pripada JP Komunalac koji je poslednjih godinu-dve dana aktivniji u izvršavanju svojih obaveza, nego ranije.

Jedno od obeležja Bečeja su i arteski iliti žuti bunari. Pre nekoliko godina JP Vodokanal, u čijoj se nadležnosti nalaze, uredio je prostor, a i sam dvoglavi žuti bunar u Republikanskoj ulici, koji je dobio dekoraciju od kovanog gvožđa. Početkom ove godine udruženje „Eko Bečej“ i Oldtajmer klub „osvežili“ su sve žute bunare u Bečeju, ponovo ih obojili i uredili prostor oko njih, sa ciljem da ukažu na važnost očuvanja vodenih resursa.

Lepši izgled je dobila i ulica Braće Tan u centru grada. Počevši od cvetnih oaza kod žutog bunara, uređenog prostora ispred Doma zdravlja, do uklanjanja dugogodišnjeg rugla, devastirane kuće porodice Tan, koja je, nakon više od decenije čekanja, prošle godine je ponovo izgrađena. Novo zdanje je pretvoreno u spomen kuću braće Tan u kojem se nalazi i interaktivni obrazovni centar, a odnedavno je tamo i lepo uređen dvorišni deo, pogodan za kulturne manifestacije.

Istoj ulici lepši izgled daje i objekat pored spomen kuće braće Tan, koji je pre dve-tri godine renoviran i ustupljen na korišćenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sada funkcioniše u adekvatnom prostoru.

Jedan od retkih primera očuvanja građevinskog kulturno-istorijskog nasleđa je zgrada Narodne biblioteke, kuća Karolja Višija izgrađena u secesionističkom stilu, koja je pod zaštitom države. Obnova zgrade Narodne biblioteke završena je 2008. godine, a podrumskih prostorija 2012. godine (nažalost, one ni danas nisu u funkciji) i većim delom je finansirana novcem iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.


Krajem 2011. godine adaptirana je i rekonstruisana zgrada Narodne biblioteke i dvorište u Bačkom Petrovom Selu. Novac je delom obezbeđen preko IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Takođe su obnovljene i prostorije biblioteke u Bačkom Gradištu.


Po prvi put je zasijao Gornji park kod Dečjeg dispanzera. Prošle godine je u parku postavljena rasveta sa štedljivim sijalicama, tako da je boravak u njemu ili prolazak kroz park prijatniji i bezbedniji i u večernjim ili noćnim satima. U parku još nedostaju uređene staze, klupe i kante za smeće i dečje igralište. Sve to je obećano prošle godine.

Sigurno je da postoje oprečna mišljenja kada se pomene kamp naselje na Tisi, ali je isto tako sigurno da pozitivan i lep utisak na one koji žele zabavu i opuštanje kraj ove panonske lepotice ostavljaju kafići ili lokali koji su smešteni uz obalu reke. Terase sa suncobranima, ležaljkama, osveženjem, muzikom i pogledom na reku su primamljive za uživanje. Tome svakako treba dodati i lepo uređene travnjake i cvetne oaze ispred privatnih kamp kućica. 


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci